RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Geir Forbregd (Finnmarken)

- 38 soldater smittet med svineinfluensa

Sist oppdatert:
Smittet på samme militærleir.

Soldatene holder til ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) i Finnmark, og er alle er trolig smittet av svineinfluensa (H1N1), melder NRK.

Dette kan være det største utbruddet av svineinfluensa her i landet til nå.

- Vi har nå 38 soldater som ligger på sykestua på GSV. De har alle influensasymptomer, sier garnisonslege Esben Kvammen Rafaelsen til Nettavisen.

Er du en av de smittede, eller kjenner du noen som er smittet? ta kontakt med Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no, eller ring 2100 6010.

- Halvparten kan bli smittet
Nå forbereder garnisonen seg på at antallet smittede kan øke betraktelig. Totalt er det 600 soldater og befal ved garnisonen.

- Vi står overfor en epidemi, og vi må ha beredskap for at i hvert fall halvparten av de som er her blir syke, sier Rafaelsen.

10 av de syke soldatene har testet positivt på influensa type A.

- Influensa type A er en paraplybetegnelse som inkluderer flere typer influensa, deriblant H1N1, som er svineinfluensa. Det vil si at vi tar hals- og neseprøver og sender det til et laboratorium i Tromsø der de vil bli analysert, og så får vi svar om 3-4 dager, forteller garnisonslegen.

Siden 10 personer testet positivt, tok de ikke flere prøver. Alle med influensasymptomer blir nå uansett lagt inn på sykestua.

- De første tilfellene ble oppdaget på fredag. Da hadde vi en positiv prøve og en innlagt på mistanke om svineinfluensa. Søndag hadde antallet økt til 20, så det var en utfordring som kom veldig kjapt. For dette er først og fremst et logistikkproblem, sier Rafaelsen til Nettavisen.

- Alle har det bra
Legen påpeker at det ikke er noen krisesituasjon ved garnisonen.

- Det her er soldater som er friske i utgangspunktet, og alle har det bra. Det er en situasjon vi tar seriøst, men vi er ikke bekymret, sier han.

- De har gjerne litt hoste i starten, og så får de feber opp mot 39, og maks 40. Etter to-tre dager blir de bedre, og så er de friske etter gjennomsnittlig sju dager, sier Rafaelsen.

GSV ligger på Høybuktmoen i Sør-Varanger kommune i Finnmark, og er underlagt Hæren. Kompaniet deltar blant annet i vaktholdet ved den norsk-russiske grensen.

- Går utbruddet utover beredskapen hos dere?

- Det er ingen syke blant de som er i operativ beredskap, sier legen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere