RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH (EPA)

- 402 ble henrettet i fjor

Sist oppdatert:
Skrekkrapport viser at det i gjennomsnitt ble henrettet minst én person hver dag i 2009.

Iran Human Rights frigjorde onsdag en årsrapport på henrettelser gjennomført i Iran i 2009. Informasjonen er samlet fra offisielle og uoffisielle kilder. Iran Human Rights opplyser at de har hentet informasjon fra troverdige kilder tilknyttet andre menneskerettighetsorganisasjoner.

Rapporten slår fast at situasjonen har forverret seg betraktelig det siste året.

- Antall henrettelser i 2009 økte med 17 prosent fra 2008. Det totale antallet på henrettelser, inkludert de som ikke er kunngjort av offisielle medier, er 402 mot 350 i 2008. I gjennomsnitt ble mer enn én person henrettet hver dag i 2009, opplyser rapporten «Annual Report on the Death Penalty in Iran 2009».

Fem unge lovbrytere henrettet
Blant de henrettede var det én kvinne. I tillegg er det rapportert om at minst én mann ble steinet til døde i fjor.

Ifølge rapporten ble fem mindreårige lovbrytere henrettet i 2009. Denne praksisen bryter med FNs barnekonvensjon, som forbyr henrettelse av mindreårige forbrytere.

Iran, som har ratifisert barnekonvensjonen, har fått massiv internasjonal kritikk for denne praksisen.

De aller fleste som ble henrettet i fjor var anklaget for enten drap eller narkotikaforbrytelser. Men 31 var dømt til døden for «Moharebeh» (føre krig mot Gud red.anm.), og 24 ble henrettet for voldtekt.

- Sprer frykt for å stanse opptøyene
Rapporten mener den urolige situasjonen i Iran kan være en årsak til økningen på antall henrettelser.

- Juli er den måneden med flest henrettelser. Denne måneden ble 94 mennesker henrettet i Iran. 50 av disse henrettelsene skjedde i Teheran, opplyser rapporten.

Dette skyldes trolig regimets forsøk på å spre frykt og stanse opptøyene som fulgte etter det omstridte presidentvalget 12. juni. Derimot var juni den måneden med færrest henrettelser, noe som kan skyldes den omfattende internasjonale oppmerksomheten som var rettet mot Iran under valgmåneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere