RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 500.000 dør av dette hvert år

Foto: CHINA STRINGER NETWORK
Sist oppdatert:
Tidligere helseminister bryter stillheten i The Lancet.

En tidligere helseminister i Kina hevder at luftforurensning tar livet av mellom 350.000 og en halv million mennesker i Kina hvert år, skriver South China Morning Post.

Dermed bryter den tidligere ministeren en lang tradisjon med å være taus rundt Kinas opplagte luftforurensningsproblem.

Chen Zhu bringer kritikken i artikkelen «China tackles the heath effects of air pollution» i det anerkjente, medisinske tidsskriftet The Lancet. Han henviser til flere studier utført av blant annet Verdensbanken og Verdens helseorganisasjon.

Helsetrussel
I løpet av det forrige tiåret var det nesten en dobling i antall tilfeller med lungekreft i den kinesiske hovedstaden Beijing. På landsbasis har det nesten vært en firdobling antall lungekreftsaker.

Luftforurensningen i Kina skyldes en salig blanding av betongstøv, kjemikalier og sot. Chen skriver at de største synderne er industri, kull og kjøretøy.

Chen brukte Lancet-artikkelen til å rette fokus mot en studie gjennomført av Verdens helseorganisasjon (WHO) i 2010, som viser at luftforurensning er den fjerde største helsetrusselen i Kina.

Det var først i fjor at Kina begynte å offentliggjøre målinger på luftforurensning hver time. Men det skjedde først etter at den amerikanske ambassaden i Beijing innførte sine egne målinger.

200.000 færre dødsfall
Kinesiske myndigheter har bevilget 277 milliarder dollar til å bekjempe luftforurensning over en femårsperiode. Dersom myndighetene når målene sine, vil det være 200.000 færre mennesker hvert år som dør en tidlig død som følge av luftforurensning, ifølge Lancet-artikkelen.

Men Chen mener det blir vanskelig å innfri målene.

- Forebygging og kontroll er vanskelig fordi det er mange forurensningskilder og forurensere i byene og regionene, skriver Chen.

- 1,2 millioner dødsfall
Chen henviser også til en annen rapport som estimerer at så mange som 1,2 millioner dør en tidlig død som følge av luftforurensning.

Chen var Kinas helseminister fram til i fjor. Nå er han styreleder i Den kinesiske medisinske forening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere