RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bjørnflaten, Thomas (SCANPIX)

- 80 prosent er utlendinger

Prostitusjonsmarkedet er på vei opp igjen.

Da sexkjøpsloven trådte i kraft for over tre år siden, la det kun en midlertidig demping på mengden gateprostituerte.

Nå forteller seniorkonsulent Liv Jessen i Pro Senteret at gateprostitusjonen i Oslo økte med 27 prosent fra 2010 til 2011.

- Gatemarkedet har overrasket oss. Kun her i Oslo er vi oppe i over 850 som går på gata i løpet av et år, sier Liv Jessen til Nettavisen.

Hvert år foretar Pro Sentret en kartlegging av markedet.

I deres øyne har ikke sexkjøpsloven vært en suksess annet enn at prostitusjon nå er mindre synlig.

- Gateprostitusjon er mindre nå enn før loven, men den øker år for år. Bare fordi vi ikke ser det, betyr det ikke at kvinnene har fått det bedre. Jeg som sosialarbeider stiller jo spørsmål om loven faktisk har gjort det verre?

1700 annonseprostituerte
Hun understreker at det tradisjonelle gatemarkedet og innemarked, som foregår via annonser, er to vidt forskjellige typer.

- Vi teller systematisk og ukentlig så vi får et visst akkumulert antall å vise til. Det er 1700 prostituerte bare på innemarkedet. Ifølge våre beregninger er det en vekst på 28 prosent fra i fjor, sier Jessen.

Hun understreker samtidig at deres beregninger bare er så eksakt som den muligheten de har til å kartlegge markedet.

Kvinner tvinges fra økonomiske kriseland og opp til Norge hvor det er penger å hente.

Den hyppigst økende gruppen innen prostitusjon i Norge er nigerianere, etterfulgt av Øst-Europa. Det er spesielt økning blant en gruppe rumenske kvinner i Oslo.

- De utenlandske kvinnene får solgt sex selv om vi har fått sexkjøpsloven, sier Jessen.

Fra vondt til verre
Jessen forteller at de prostituerte har ramset opp historier om den dårlige måten de blir møtt av blant annet politi, tollvesen og hotelleiere. Disse historiene blir publisert i Pro Sentrets årsrapport som ventes om kort tid.

- Miljøet har blitt hardere og prostituertes tillit til politiet er så godt som borte. Mange prostituerte som blir utsatt for ran eller overgrep, tenker at de ikke kan gå til politiet med det. Anmelder de en voldelig kunde, risikerer hun at politiet har henne i kikkerten, forklarer Jessen.

Pro Senteret har sett at det har blitt mye vanskeligere for kvinnene etter at loven trådte i kraft.

- Loven hadde som hensikt å ødelegge markedet, naturligvis fører det til at kvinnene får det verre. De utenlandske kvinnene har ingen rettigheter til ordinær jobb i Norge.

20 prosent er norske
Hvor mange norske som prostituerer seg har hun ikke oversikt over, men de har hittil hatt kontakt med 230 stykker.

- De utgjør ikke den største andelen. Av de 1200 vi har hatt kontakt med er 80 prosent utlendinger, og vi har ikke kontakt med alle på markedet.

Jessen mener at en aktiv fattigdomsbekjempelse både i Norge, men også i kvinnenes hjemland, er det som må til om en skal lage en realistisk plan for å bedre de prostituertes situasjon.

- Folk prostituerer seg over hele verden fordi de er fattige og har få muligheter. Som Henrik Ibsen sa i «En Folkefiende» for mer enn 100 år siden: «En får ta føden hvor en kan finde den». Det er nettopp det kvinnene gjør.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere