*Nettavisen* Nyheter.

- 81 år før verden har likelønn

Ingen land i verden har lik lønn for kvinner og menn for likt arbeid. Foto: Kyrre Lien (NTB scanpix)

Norge er best i verden når det gjelder likelønn.

Det finnes ikke ett eneste land i verden hvor kvinner tjener like mye som menn, for å gjøre den samme jobben. Ifølge en rapport fra Verdens økonomiske forum vil det trolig ta hele 81 år før kvinner og menn har likelønn.

I USA minsket lønnsforskjellene mellom menn og kvinner med ett prosentpoeng til 66 prosent i løpet av ett år. Det betyr at kvinner i USA altså tjener rundt to tredjedeler av det menn gjør i sammenlignbare yrker.

Italia og Israel er land som topper listen over land der kvinner har like store muligheter som menn i arbeidslivet. Likevel tjener kvinnene kun 47 (Israel) og 48 (Italia) prosent av det menn gjør, skriver CNN.

Les også: - De har ikke likestillingspolitikk

Norge og Singapore er best av I-landene. Men fortsatt tjener kvinnene kun 80 prosent av det menn gjør.

Fakta

Land med lavest kjønnsforskjell

Burundi best i klassen

Kanskje noe overraskende er det at Burundi, landet hvor fire av fem har en inntekt under fattigdomsgrensen, topper listen over kvinners lønn. Kvinner i det afrikanske landet har en lønn som er 83 prosent av menns i de samme jobbene.

Danmark er det eneste landet hvor kvinner i snitt tjener mer enn menn. Forskjellen er to prosent i kvinners favør. Hovedårsaken er at det er mange flere kvinner i bedre betalte jobber. Når en sammenligner der menn og kvinner gjør den samme jobber, tjener kvinner kun 71 prosent av det menn gjør.

Få kvinner i arbeid

Kun fire land i verden har en høyere andel kvinner enn menn som er i arbeid. Det gjelder Malawi, Mosambik, Rwanda og Burundi.

Algerie, Iran og Syria har færrest yrkesaktive kvinner. Kun en av fem kvinner jobber utenfor hjemmet i disse landene.

I bare 25 av 142 land har jenter lik tilgang til utdanning som gutter.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.