RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 90 politivakter skadd under gatekamper i Kiev

Demonstranter som er imot å gi de prorussiske områdene i Øst-Ukraina større selvstyre, slåss mot politiet utenfor nasjonalforsamlingen i Kiev.
Demonstranter som er imot å gi de prorussiske områdene i Øst-Ukraina større selvstyre, slåss mot politiet utenfor nasjonalforsamlingen i Kiev. Foto: Valentyn Ogirenko (Reuters)
Sist oppdatert:
Om lag 90 politivakter ble mandag skadd i voldsomme gatekamper i Kiev, like etter at Ukrainas folkevalgte stemte ja til øke selvstyre for de prorussiske områdene øst i landet.

Sammenstøtene fant sted utenfor nasjonalforsamlingen, der flere hundre nasjonalistiske demonstranter hadde samlet seg for å protestere mot vedtaket.

SISTE: En politivakt er skutt og drept utenfor Ukrainas nasjonalforsamling i Kiev, opplyser en rådgiver i innenriksdepartementet.

Minst en granat ble kastet mot politivaktene som sto oppstilt utenfor bygningen, noe som førte til at flere vakter ble slått i bakken.

Ifølge innenriksminister Arsen Avakov er tilstanden kritisk for flere av de skadde. Han sier også at det ble kastet flere sprengladninger mot politiet.

Flere mennesker lå blødende på bakken etter eksplosjonen, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP. Blant dem var det både politifolk, medlemmer av nasjonalgarden og tilsynelatende journalister.

Svært omstridt
Lovendringen som skal gi de opprørskontrollerte områdene i regionene Luhansk og Donetsk større selvstyre fikk mandag støtte fra 265 av i alt 368 folkevalgte representanter.

Motstanderne er imidlertid rasende over grunnlovsendringene, som de mener er ensbetydende med at Ukraina gir fra seg råderetten over de prorussiske områdene i øst. Under mandagens turbulente møte markerte de seg kraftig ved å rope «skam» og slå nevene i benkene under avstemningen.

Høyreorienterte demonstranter sperret samtidig gatene utenfor. Flere hundre medlemmer av nasjonalistpartiet Svoboda deltok i protesten.

Ledd i fredsavtale
Grunnlovsendringen er et ledd i en vestligstøttet fredsavtale som ble signert i februar, og som innebærer av Ukraina har forpliktet seg til å desentralisere makten slik at områdene i øst får mer selvstyre.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland er fornøyd med at et flertall stemte for desentralisering.

– Jeg håper at reformprosessen vil fortsette og gi positive resultater i nær framtid, sier Jagland i en pressemelding.

President Petro Porosjenko og hans regjering greide å sikre seg nok stemmer i mandagens avstemning, men det er usikkert om forslaget vil gå igjennom under en endelig og avgjørende avstemning senere i år. Da kreves det at forslaget får støtte fra 300 representanter for å bli vedtatt, ifølge nyhetsbyrået Reuters. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere