RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 90.000 har måttet flykte

Titusenvis av sivile har flyktet fra voldshandlingene i Sør-Sudan den siste uka.
Titusenvis av sivile har flyktet fra voldshandlingene i Sør-Sudan den siste uka. Foto: Reuters / UNMISS (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Situasjonen i Sør-Sudan tilspisser seg.

New York (NTB-AFP): Hjelpeorganisasjoner trenger over 1 milliard kroner for å hjelpe sivile i Sør-Sudan, ifølge FN.

Verdens yngste nasjon befinner seg på randen av borgerkrig, og pengene trengs for å ivareta helsetilbud, dele ut mat og drive flyktningleirer de neste tre månedene.

- De siste ti dagene har minst 90.000 mennesker måttet flykte fra hjemmene sine, heter det i en uttalelse fra FNs nødhjelpskontor OCHA.

- Flere tusen drept
Nærmere 60.000 mennesker har søkt tilflukt i FN-basene i landet. FN-styrkene i Sør-Sudan ledes av norske Hilde Frafjord Johnson.

Flere tusen mennesker er drept etter at ulike deler av den sørsudanske hæren begynte å kjempe mot hverandre i midten av desember.

De stridende partene i Sør-Sudan er mer interessert i å måle krefter med hverandre militært enn å komme til forhandlingsbordet. Tragisk, mener utenriksminister Børge Brende.

Han var julaften og 1. juledag i direkte kontakt med både Sør-Sudans president Salva Kiir og hans motstander, den avsatte visepresidenten Riek Machar.

Den siste uka har maktstriden mellom de to blusset voldsomt opp med sammenstøt og krigshandlinger en rekke steder, til tross for kraftig diplomatisk press om å gå i dialog og finne en politisk løsning på konflikten.

Trolig er flere tusen mennesker drept den siste uka, ifølge FN.

Utfordring
Ifølge Brende nekter Riek Machar, som befinner seg på et ukjent sted, å komme til Juba før Salva Kiir har løslatt tolv personer fra toppledelsen i SPLM, som ble fengslet for en uke siden. Norge og USA er foreløpig de eneste som har fått snakke direkte med den avsatte visepresidenten.

Kiir nekter på sin side å komme til forhandlingsbordet før Machar slutter å stille krav.

- Utfordringen er å tvinge fram en politisk vilje til forhandlinger. Men mitt inntrykk nå er at de ønsker å måle militær styrke med hverandre, sier Brende til NTB.

Han mener det er landene i den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD som kan spille størst rolle i tida framover. Torsdag er både Kenyas president Uhuru Kenyatta og Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn ventet til Sør-Sudans hovedstad Juba.

- Det som kan endre situasjonen, er et samstemt press fra IGAD, sier Brende, som mener den eskalerende konflikten i Sør-Sudan er en tragedie.

- Tragisk
- Det har vært en positiv utvikling i Sør-Sudan siden løsrivelsen i 2011. Landet har et enormt potensial. Men dette kan forsvinne som dugg for sola, og jeg har forsøkt å formidle til både Kiir og Machar at de har et personlig ansvar for hva som skjer videre, sier Brende.

Norge har i likhet med USA og Storbritannia sendt en spesialutsending til Sør-Sudan. De tre landene utgjør den såkalte troikaen, som var svært sentral under fredsforhandlingene med Sudan. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere