RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 93 prosent er menn

Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
...jo da, vi trenger kvinnedagen.

(SIDE2): - 93 prosent av styrelederne i selskaper er menn, bare 23 prosent av ordførerne i landet vårt er kvinner og bare 11,6 prosent av foreldrepermisjonen tas av menn.

Så - jo da, vi trenger fortsatt kvinnedagen, slår nestleder i LO, Gerd Kristiansen fast.

Hun mener det er mange områder vi fortsatt må kjempe mot diskriminering og for like rettigheter. Arbeidsmiljøloven er blant annet utviklet av menn - og for menn, sier hun.

- Det er viktig at vi ivaretar de kvinnedominerte yrkene og det er viktig å fortsatt sette søkelys på de mannsdominerte yrkene hvor kvinner blir diskriminert.

I anledning kvinnedagen har LO valgt å sette fokus på kvinnehelse.

Les saken: Kvinner klager ikke!

- Kvinner er sykere
Kvinner er overrepresentert blant de trygdede og er også oftere sykmeldt enn menn. Dette gjelder for alle yrker og kurven er stigende. Men det er også slik at kvinner dominerer i de yrkene som gir oftere kroniske sykdommer og både fysiske og psykiske plager.

- I de yrkene som er kvinnedominert som for eksempel psykiatrien og barnevern vet vi at seks av ti utsettes for vold og trusler på jobb, noe som igjen kan føre til mistrivsel, sykefravær og uføretrygd. I omsorgsyrkene er det mye muskel og leddplager, sier Kristiansen.

- «Normalpersonen» er mann
- Kvinner og menn blir behandlet ulikt i samme sykdomsforhold og noen ganger skal det være slik. Men, det er feil at mannen fortsatt regnes som «normalpersonen» i forskningen, sier Kristiansen.

Derfor er kjønnsspesifikk forskning det som trengs. Hun nevner også at kvinnen blir diskriminert i forhold til graviditet og fødsel og at foreldrepermisjonen må tredeles.

- Alt regjeringen trenger å gjøre nå er å gjøre vedtaket, sier Kristiansen.

For også NHO går inn for forslaget fra Likelønnskommisjonen om en tredelt foreldrepermisjon. Likelønnskommisjonen foreslo en tredelt foreldrepermisjon etter mal av den islandske foreldrepengeordningen. Denne løsningen reserverer en tredel av permisjon til far, en tredel til mor og en tredel som kan fordeles mellom foreldrene.

Ifølge LO straffes nå kvinnen for en omsorgsinnsats samfunnet er helt avhengig av. Et av forslagene fra LO er at fødselspengene utbetales i ny ordning som 100 prosent lønnskompensasjon i 52 uker. Landsorganisasjonen mener også at ammefri skal ha lovfestet rett og at det skal ses nærmere på støtteordningene for foreldre i studier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere