*Nettavisen* Nyheter.

- 960.000 dropper ut

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Snart har én av fire nordmenn bare grunnskole.

11.09.09 09:29

I 2030 vil en av fire i yrkesaktiv alder kun ha grunnskoleutdanning, hvis frafallet i videregående skole følger dagens tempo, skriver fagbladet Arbeidsmiljø.

Samtidig som stadig flere av oss velger høyere utdanning, øker også andelen av de som gir seg etter 12 år.

Dobbelt så høy ledighet
- Vi vet at personer med bare grunnskole stiller svakere på arbeidsmarkedet enn andre. Arbeidsledigheten er dobbelt så høy hos dem som for de som har fullført videregående skole, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie til fagbladet.

- Velg en utdanning du har interesse for, og fullfør den, råder han.

Ifølge NAV vil det være litt over 4 millioner yrkesaktive i 2030, hvorav 960.000 kun har grunnskole. 56 prosent av de med lavest utdannelse utgjør menn, hvis prognosene holder stikk.

- Svært uheldig
- Dette er oppsiktsvekkende tall og svært uheldig, sier dekan Knut Patrick Hanevik ved avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høyskolen i Oslo (HiO) til Nettavisen.

Han frykter ikke minst de sosiale konsekvensene av en slik utvikling:

- Vi kommer til å få økt klasseskille i Norge, en todeling i befolkningen: De som tar utdanning, tar mer av det, mens flere faller fra. Det er meget uheldig i et land som rangerer likeverd høyt, mener han.

Og avdelingen han leder blir naturligvis berørt:

- Det blir en viktig oppgave for oss å motivere studentene til å bli lærere som klarer å motivere til lyst og læring - og motvirke frafallet i skolen, mener han.

Unntak
Frafall i videregående skole er også et stort problem: Men mens hver femte elev i dag faller ut av videregående skole, er det knapt noe frafall på Oslo handelsgymnasium.

Les også: Her er en skole nesten uten frafall

- Det gjelder å ta godt vare på elevene - både faglig og personlig. De skal trives og bli sett, så vi har systemer for å passe på at ingen blir oversett, sier rådgiver Turid Lundschien ved Oslo Handelsgymnasium.

Tabellen nedenfor viser andel elever som startet i grunnkurs for første gang høsten 2003 som fullførte på normert tid, fordelt på fylker:

HTML EMBED

Siste kvinne ut
Fredag er Venstres nestleder Trine Skei Grande gjesteredaktør i Nettavisen. Hun kommer også til å sette skole på dagsordenen.

- For en nettavis mener jeg det er viktig at vi er først med det siste. Men vi skal nok grave litt mer på saker enn dere vanligvis gjøre. For oss politikere kan det være frustrerende at det ikke graves mer i de sakene vi blinker ut som viktige, har Grande tidligere uttalt til Nettavisen.

Tidligere har disse vært gjesteredaktører i Nettavisen:
Bjørnar Moxnes (Rødt)
Siv Jensen (Frp)
Per-Kristian Foss (H)
Trygve Slagsvold Vedum (Sp)
Knut Arild Hareide (KrF)
Helga Pedersen (Ap)
Bård Vegard Solhjell (SV)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.