*Nettavisen* Nyheter.

- Å føre debatten på denne måten er uverdig

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen) / Facebook

Høyres Julie Brodtkorb raser mot fosterbildet til KrF-politiker.

03.02.14 12:49

Reaksjonene har vært mange etter at KrF-politiker og varaordfører i Kristiansand, Jørgen H. Kristiansen, la ut et bilde som angivelig skulle vise et 12 uker gammelt foster på sin Facebook-profil.

- Slik ser et 12 uker gammelt foster ut. Det gir i hvert fall meg grunnlag for refleksjoner når landet nå står mitt i en diskusjon om legers reservasjonsrett, skrev Kristiansen på Facebook før helgen.

- Oppleves som belastende
Leder i Høyres Kvinneforum, Julie Brodtkorb, som også er statssekretær ved Statsministerens kontor, slår nå hardt ned på innlegget fra KrF-eren.

- Å føre debatten på denne måten er uverdig og kan oppleves belastende for mange, sier Brodtkorb til Nettavisen.

Brodtkorb mener utspillet til Kristiansen er en avsporing i debatten om lovforslaget som åpner for at leger kan reservere seg mot å henvise gravide til abort.

- Vi har fri abort i Norge, diskusjonen vi fører nå handler ikke om det. Tvert imot handler det om å sikre at kvinner som er i en sårbar situasjon skal blitt møtt på en god måte av helsevesenet, sier hun.

- Hva tenker du om debatten som nå raser om reservasjonsrett?

- Nå er forslaget fra helsedepartementet om reservasjonsmulighet på høring og da vil naturlig nok debatten gå, men da forhåpentligvis om det som ligger i forslaget. Ingen i regjeringen mener at legers behov skal gå foran kvinnens, sier Brodtkorb.

- Hva mener du bør gjøres for å roe saken?

- For Høyres Kvinneforums del mener vi det er gjennom debatt og meningsbryting god politikk utvikles. Debatter om viktige politiske saker er positivt og ikke negativt så lenge den holdes på saklig nivå og uten at vi begynner å stemple hverandre, sier hun til Nettavisen.

Les også: To av tre sier nei til reservasjonsrett
Les også: - Jeg er veldig mot, men holder avtalen

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Svein Tybakken

- Dukke designet for å skremme
Mandag hevder dessuten Nettavisen-blogger Gunnar Tjomlid at fosterbildet til Kristiansen absolutt ikke viser et 12 uker gammelt foster.

Tjomlid skriver at bildet «viser en håndlaget og håndmalt dukke som selges på nettstedet One Tiny Life. De er designet spesifikt for å skremme kvinner fra å ta abort, og er altså propagandamateriale i abortsaken».

- I Norge går grensen for selvbestemt abort ved utgangen av 12. svangerskapsuke. Kristiansen ønsker sannsynligvis å vise folk hvordan et foster ser ut på dette tidspunktet. Problemet er at dukken aldri er ment å vise et foster i 12. svangerskapsuke, skriver han.

Han skriver at bildet viser et foster i 14. svangerskapsuke, og mener at det selv da viser et foster som er vel ferdigutviklet til å være så tidlig i utviklingsstadiet.

- Hvis vi leser teksten på skulptørens nettside, står det nemlig at dukken skal vise et foster 12 uker etter befruktning. Det er noe annet enn et foster 12 uker ut i svangerskapet, skriver Tjomlid.

Les hele bloggen her: KrF-miss om foster

- Jeg er veldig mot, men holder avtalen
Lovforslaget om reservasjonsrett møter nå mye motstand, og fredag gikk Frps stortingsrepresentant Øyvind Korsberg ut og advarte mot at hele samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF står i fare.

- Det ene punktet som går på reservasjonsrett mellom Frp, Høyre og KrF, klart at hvis det blir brudd på det avtalepunktet, så vil jeg stille spørsmål ved om samarbeidsavtalen i det hele tatt er gjeldende, sa Korsberg til Nettavisen.

Og dersom avtalen brytes, mener han det også er naturlig at regjeringen åpner en konsekvensutredning utenfor Lofoten.

- Når partiene har inngått en avtale, så gjelder det for alle i partiene, også i Høyre, påpekte han. Selv er han mot reservasjonsretten, men holder altså fast på at «en avtale er en avtale».

- Jeg tror det er mange i Frp som er mot det punktet i avtalen. Jeg er veldig mot det, men jeg vil forholde meg til det partiet har inngått i avtalen. Det forventer jeg at andre gjør også, sa Korsberg.

Les saken her: - Jeg er veldig mot, men holder avtalen
Les også: 165 ordførere sier nei til reservasjonsrett

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag