*Nettavisen* Nyheter.

- Å gå på NAV er det samme som å tigge penger på gata

Foto: Sara Katrine Olsen (Nordlys)

Jahangir Akash (39) har sendt 100 jobbsøknader, men ingen vil ansette ham.

(Nordlys:) For to år siden flyktet han fra tortur og fengsel i Bangladesh til trygge omgivelser i Tromsø. I mai i år opphørte fribyforfatterorningen hans, det samme gjorte inntekten. Men den tidligere fribyforfatteren og journalisten Jahangir Alam Akash nekter å gi opp.

- Man tigger på gata fordi man blir tvunget. For meg blir det å nave akkurat det samme, selv om det er en velferdsgode. Jeg har ingen valg, derfor blir jeg tvunget til å bruke av felleskassa, sier Akash til Nordlys.

De siste månedene har 39-åringen fra Bangladesh jobbet målrettet og aktivt for å skaffe seg en jobb, men det samme svaret dumper ned i postkassa hver gang: «Tusen takk for din søknad, vi har nå funnet vår kandidat og avslutter dermed jakten for denne gang.»

- Jeg har kommet ut av tellinga, men jeg har for lengst passert over 100 søknader. Jeg har faktisk vært på ett intervju, det var utrolig motiverende, nå venter jeg på svar fra dem, forteller Akash.

Avslag på dagpenger
Han nekter å la seg knekke. Man kommer ingen vei med å se mørkt på ting. Han fikk avslag på søknaden om dagpenger fra NAV, fordi han ikke har vært i fast arbeid de siste to årene.

- Nå tappes sparekontoen min dag for dag, det er ubehagelig å tenke på at fremtidsplanene nå står i fare, forteller Akash.

Kontormedarbeider, journalist, resepsjonist, sekretær, informasjonsmedarbeider. Heltid eller deltid. Han har prøvd det meste, vil ikke være kresen.

- Jeg har lyst å bidra, å gi noe tilbake til samfunnet som ga meg og min familie beskyttelse. Jeg elsker Tromsø, folkene, naturen, byen – alt. Jeg ønsker å bli gammel her og se min sønn vokse opp i trygge omgivelser, forteller Akash til Nordlys.

Han og familien har oppholdstillatelse ut neste år.

- Men så lenge Norge vil ha oss, så blir vi, forsikrer Akash.

Fremtidsplanene er klare, Akash vil ha jobb. Han vil ta sertifikatet, og han vil skrive. Sistnevnte er ikke noe problem, allerede neste år gir han ut sin andre bok med tittelen «Norge og nordmenn».

- Jeg brenner for å skrive. Jeg har så mye på hjertet, så mange tanker som må på papir, forteller han.

Tar tiden til hjelp
Tiden i Norge har han brukt godt. Frivillig arbeid i både Røde Kors og Amnesty, språkpraksis i NRK, i tillegg har han aktivt gått inn for å lære seg det norske språket.

- Det har tidvis vært vanskelig. Norsk er ikke et enkelt språk å lære seg, men alt går så lenge man er tålmodig og motivert for å lære, sier Akash.

Han har hørt om tilfeller der utenlandske borgere har skiftet navn for å få innpass i det norske arbeidslivet. Dette er ikke en velferdsstat verdig, mener han.

- Inni meg vil jeg alltid være Jahangir Alam Akash uansett. Min identitet vil ikke endre seg selv om jeg skrifter navn, fastslår Akash.

- Hva er den store drømmen?

- Å bli så flink i norsk at jeg kan jobbe som journalist igjen, det hadde betydd alt, smiler Akash.

Les flere saker hos Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.