RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SU

- Å internere folk er å behandle dem som dyr

Sist oppdatert:
SU-leder mener Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen vil behandle asylsøkere som dyr.

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, vil internere avviste asylsøkere. Han mener det er helt feil at asylsøkere som har fått avslag på sine søknader kan gå fritt rundt.

Les også: - Flytt alle inn i en teltleir

Utspillet får leder i SVs ungdomsparti til å reagere.

- Å internere folk, er å behandle dem som dyr. Vi kan ikke putte folk i et lukket internat, sier SU-leder Olav Magnus Linge til Nettavisen.

- Hatefull retorikk er ikke løsningen
Han mener urolighetene de siste dagene med hærverk og branner på ventemottak er et symptom på en asylpolitikk som er blitt altfor brutal.

- Hvis vi skal komme ut av dette uføret, må vi gjøre tre ting; vi må slutte å snakke om mennesker på en måte som stigmatiserer dem. Strømmen av flyktninger blir ikke stoppet av hard og hatefull retorikk. Vi må behandle asylsøkere på en menneskelig måte, og vi må erkjenne at de som ikke kan sendes ut, må inkluderes i samfunnet, ikke settes på ventemottak. Noen kan ikke sendes hjem, for eksempel til Iran. De sitter år etter år på mottak, men dette er også mennesker.

Linge sier forholdene på ventemottakene er under enhver kritikk og sier det ikke er annet å forvente enn at når mennesker uten håp plasseres på slike steder, gjør de desperate handlinger.

Kritiserer de rødgrønne
Linge kritiserer den rødgrønne regjeringens asylpolitikk.

- På to måter fører regjeringen en brutal asylpolitikk. Mennesker blir sendt ut av landet, til tross for at de har et reelt behov for vern. Det andre er at det nesten har gått sport i å uttale seg hardest mulig om asylsøkere. Det virker som en bevisst politikk for å skremme folk vekk, men strømmen av flyktninger påvirkes av hverdagsnære forhold i landet de kommer fra, ikke av ordbruken her hjemme.

Linge er ikke uenig med justisminister Knut Storberget (Ap) som vil gjøre det lettere å fengsle kriminelle asylsøkere, men er redd for at det legges opp til en forskjellsbehandling.

Les også: Vil gjøre det enklere å fengsle asylsøkere

- Hvilken nasjonalitet du har kan ikke avgjøre hva slags behandling du får i rettsvesenet.

Linge mener justisminister Storberget i altfor stor grad har latt Frp legge premissene for asyldebatten, mens han mener regjeringspartner SV ikke har fått noe gjennomslag på dette området.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere