Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Å sone i hjemlandet sitt er ikke en menneskerett

Joshua French og moren, Kari Hilde French, klemmer hverandre under rettssaken mot Joshua French i Ndolofengselet
Joshua French og moren, Kari Hilde French, klemmer hverandre under rettssaken mot Joshua French i Ndolofengselet Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Amnesty svarer på kritikken fra pårørende i Kongo-saken. Lørdag arrangeres et fakkeltog for Joshua French.

Dødsdømte Joshua French har sittet fengslet i Kongo i over fem år. Lørdag arrangerer støttegruppen et fakkeltog for French, som starter klokken 14.00 fra Jernbanetorget i Oslo.

- Jeg er veldig glad for at støttegruppen har tatt initiativ til dette fakkeltoget fordi det er nødvendig å holde det for at Joshua ikke skal bli glemt. Og det er et viktig signal til myndighetene om at det norske folk forventer at Utenriksdepartementet (UD) får til en løsning, sier Kari Hilde French, moren til Joshua, til Nettavisen på telefon fra Kinshasa.

Nettavisen snakket med moren da hun var på vei til fengselet for å besøke sønnen fredag ettermiddag.

- Jeg har kjøpt middag til ham, og er på vei dit nå, sier hun.

- Helsen til Joshua er ikke den beste, og er kanskje best beskrevet som stabilt dårlig, forteller moren.

Hvor er Amnesty?
Tidligere denne måneden fremmet faren til avdøde Tjostolv Moland, Knut Moland, kritikk mot Amnesty for at de ikke har engasjert seg nok i saken. Moren til Joshua French slutter seg nå til denne kritikken.

- Jeg synes det er underlig at Amnesty ikke kan gå inn i denne saken. Her er det en nordmann som sitter fengslet i utlandet med fire dødsdommer. Og tenk om Amnesty hadde involvert seg i denne saken og fått folk til å skrive massevis av brev, så hadde det vært veldig fint, sier French.

Humanitære forhold
Advokaten til Joshua French, Hans Marius Graasvold, sier han er kjent med Amnestys begrunnelse til ikke å gå tungt inn i saken, men hadde likevel håpet at Amnesty skulle engasjere seg.

- Grunnen til det, er først og fremst den humanitære situasjonen, som i mange andre anledninger er et anliggende for Amnesty. Dette er løsrevet fra det rettslige i saken, og det er jo de humanitære forholdene og hensynet til Joshua som haster i denne saken, sier Graasvold til Nettavisen.

Han mener fakkeltoget på lørdag er et viktig initiativ som også vil bli lagt merke til i Kongo.

- Jeg setter veldig pris på dette initiativet. Det betyr mye for Joshua og oppmerksomheten rundt saken. Det har vært et tog tidligere, og jeg vet at det toget og dette toget blir lagt merke til fra kongolesisk side, sier Graasvold.

Ingvild Lyberg, Amnesty

Svarer på kritikken
Amnesty sier de ved flere anledninger har fordømt dødsdommene, rettssaken og fengselsforholdene i Kongo-saken, men påpeker at det er overordnede prioriteringer som har ført til at de ikke har gått ytterligere inn i saken.

- Det er faktisk slik at det ikke er Amnesty i Norge som tar avgjørelser om hvilke enkeltpersoner vi skal arbeide for. Det er det etterforskerne og landekspertene ved organisasjonens internasjonale sekretariat som gjør. Det er helt nødvendig at vi respekterer disse tøffe og vanskelige prioriteringene, og slutter opp om dem, for at påtrykket vi utøver overfor makthavere skal være koordinert og dermed sterkt nok til å utgjøre en forskjell, sier kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Ingvild Gjone Lyberg, til Nettavisen.

Videre sier Lyberg at Amnesty har et bredt engasjement og fokus rundt den dårlige rettssikkerheten og fengselsforholdene i Kongo, og understreker at de har tatt opp dette med både kongolesiske myndigheter og internasjonale organer.

Helsetilstanden til Joshua French har gått gradvis nedover side Tjostolv Moland døde i august i fjor.

- Amnesty plukker imidlertid ikke ut noen få enkelte straffedømte, hverken kongolesere eller utlendinger, og aksjonerer for at akkurat de skal få bedre forhold, eller går gjennom akkurat deres rettssak for å overprøve om de virkelig har gjort det de ble dømt for, sier hun.

Hva gjør UD?
Kari Hilde French sier UD stort sett har gitt sønnen god humanitær bistand, men stiller seg likevel undrende til at norske myndigheter ikke har noen politisk representasjon i Kongo.

- Det er veldig viktig å bygge nettverk, ha ansikt til ansikt-kontakt, skape gode relasjoner, og når det passer, ta opp saken til Joshua. Dette er et relasjonssamfunn, og det er viktig at UD forstår det, sier hun.

Målet er å få Joshua French soningsoverført til Norge, men advokat Graasvold sier det ikke har vært bevegelse i saken på lenge.

- Han var i et «safehose» hvor han hadde bedre soningsforhold i en periode, men kom seg ut derfra i august. Etter det har han vært tilbake i Ndolo-fengselet. Siden den gang har helsen hans blitt verre igjen. Helsetilstanden hans har vært alvorlig siden januar, sier Graasvold.

18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i fengselscellen han delte med French.

- Ikke en menneskerett
Lyberg sier støttespillere av French ønsker at Amnesty skal jobbe for en soningsoverføring til Norge.

- Å sone sin straff i hjemlandet sitt er ikke en menneskerett, og Amnesty jobber derfor ikke med spørsmål om soningsoverføringer. Dette er norske myndigheter sitt bord, sier Lyberg.

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen, sier det ikke er noe nytt i den såkalte Kongo-saken, og henviser til tidligere uttalelser hos Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Forsvarer Hans Marius Graasvold og Kari Hilde French under rettssaken mot Joshua French.


Dømt til døden
Avdøde Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til døden for drapet på en kongolesisk sjåfør i 2009. Amnesty arbeider intens med å avskaffe dødsstraff i verden, og enkelte ganger aksjonerer de for å avverge umiddelbart forestående henrettelser.

- Men selv om dødsstraff fortsatt eksisterer i Kongos lover, har landet ikke gjennomført henrettelser på mange år. Det virker derfor svært usannsynlig at dødsdommen mot Joshua French faktisk vil bli gjennomført, sier Lyberg.

Kari Hidle French bor for tiden i Kongo, og sier hun blir værende på ubestemt tid.

- Hvordan kan jeg legge en plan om jeg ikke har en anelse om hva UD gjør? Jeg blir her til visumet mitt går ut. Hvis ikke Joshua er ute innen den tid, så søker jeg nytt visum og reiser tilbake hit og blir her, sier Kari Hilde French.


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!