RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)

- Abort er fortsatt tabu på Sørlandet

Sist oppdatert:
Kvinner på Sørlandet har vanskeligere for å ta abort grunnet konservative holdninger i familie og lokalbefolkning, mener overlege.

Onsdag kunne NRK melde at gynekologer ved Sørlandet sykehus Flekkefjord ikke utfører aborter.

Avdelingsleder ved kirurgisk avdeling i Flekkefjord, Marcus Gürgen, uttaler at en av gynekologene ved sykehuset frykter represalier fra abortmotstandere dersom han blir pålagt av sykehuset å utføre aborter.

Dermed henvises kvinner i Vest-Agder til sykehuset i Kristiandsand eller Stavanger for å få utført inngrepet.

Av hensyn til lokalbefolkningen
Avdelingsleder og overlege Aud Garmann Askevold ved Kvinneklinikken i Kristiansand sier til Nettavisen at hun tror praksisen i Flekkefjord er som den er også av hensyn til holdninger i nærmiljøet, ikke gynekologenes egne overbevisninger.

Hun mener videre at det kan være mer problematisk for kvinner å ta abort på Sørlandet enn i andre landsdeler av samme årsak:

- Jeg opplever at kvinner i Sørlandsområdet har vanskeligere for å ta valget om abort på grunn av lokalbefolkningens oppfatninger om inngrepet. Det er vanskelig i henhold til familien, men også andre i nærmiljøet. På grunn av dette tror jeg kvinnene synes det er positivt å dra litt bort fra det lokale sykehuset for å få utført aborten, sier hun til Nettavisen.

At det ikke er mottatt noen klager fra kvinner over manglende tilbud om svangerskapsavbrudd, støtter også opp under Garmann Askevolds antakelser.

- Fortsatt tabu
Overlegen begrunner overføringen av abortpasienter fra Flekkefjord med tradisjon:

- Vi har hatt en tradisjon for å benytte seg av retten til å ikke utføre aborter i en årrekke, og faglig sett ser jeg ingen årsak til å endre praksisen så lenge ikke pasientene reagerer. Min oppfatning er at kvinnene ikke synes det er noe problem å få inngrepet utført for eksempel i Kristiansand.

- Samtidig tror jeg dette skyldes at dem det gjelder ønsker å komme seg bort fra nærmiljøet og holdningene omkring temaet. Abort er fortsatt et tabu her, forteller Garmann Askevold til Nettavisen.

Hun har imidlertid ingen erfaring med reaksjoner fra lokalbefolkning eller kvinnenes familie, og kan ikke si noe om følgene abortinngrepene kan få.

Har du erfaringer med abort og holdninger i Sørlandsområdet? Tips vår journalist her.

Annen årsak til abortavslag
Helsetilsynet i Vest-Agder har funnet det nødvendig å komme med en presisering til NRK-oppslaget, og hevder på sin side at det ligger organisatoriske årsaker bak den manglende praksisen ved Flekkefjord Sykehus. Sykehuset har ikke gynekologisk avdeling, men fødeavdeling og noen gynekologiske senger ved kirurgisk avdeling.

- Sørlandet sykehus har organisert dette tilbudet slik at det er samlet i Arendal og Kristiansand. Dette er en videreføring av en ordning som har eksitert siden 1970-tallet, sier fylkeslege Kristian Hagestad til Avisen Agder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Abortmotstander og Stortingsrepresentant for KrF, Laila Dåvøy, henviser også til lovverket på spørsmål fra Nettavisen om hvorfor praksisen i Flekkefjord ikke innbefatter abortinngrep:

- Det medfører ikke riktighet at denne saken har med reservasjonsretten å gjøre. Det er mulig avdelingslederen som uttalte seg ikke kjenner til funksjonsdelingen mellom sykehusene, men dette har altså rent organisatoriske årsaker, sier hun til Nettavisen.

Vil vurderes
Aud Garmann Askevold tror likevel at saken vil tas opp til vurdering og diskusjon i fagmiljøet, men sier at praksisen sannsynligvis ikke vil bli endret så lenge det ikke foreligger klager fra pasienter.

Statssekretær Tord Dale (Ap) drar noen historiske linjer - og er klinkende klar i sitt syn på hva som gjelder:

- Kvinner i Norge har hatt rett til selvbestemt abort i over 30 år. Abortloven gir ikke helsepersonell rett til å reservere seg av noen andre grunner enn samvittighetsgrunner. Frykt for represalier er ikke en akseptabel grunn til å reservere seg. Jeg forutsetter at tilbudet organiseres slik at det ikke innebærer et dårligere helsetilbud for innbyggerne i denne regionen enn i andre deler av landet, sier Dale til Nettavisen.

Hva synes du om at enkelte sykehus ikke utfører aborter? Diskuter under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere