- Absurde reaksjoner mot Iam.no

Foto: (Faksimile Iam.no)

Til tross ekstreme protester mot Iam.no, så er det veldig få som nå reserverer seg.

30.09.09 10:17

Den nye personsøketjenesten Iam.no fikk ekstremt med oppmerksomhet i forrige uke etter at de åpnet en tjeneste som samler mer personopplysninger om over 3,6 millioner nordmenn enn du finner noe annet sted.

Det er ikke mulig å reservere seg direkte mot nettjenesten, bare å fjerne en del av tilleggsopplysningene hvis du registrerer deg på siden.

Les også: - Ikke sikkert det er ulovlig

Mange har engasjert seg
Lanseringen fikk mange til å se rødt, og det ble opprettet en rekke protestaksjoner mot nettstedet på Facebook. Bakmennene mottok en lang rekke drapstrusler, og Datatilsynet har startet gransking for å finne ut hvorvidt tjenesten er lovlig eller ikke.

Les også: - Det utløses et ekstremt hat

Tjenesten har gjennomgått omfattende endringer siden lanseringen, men fortsatt er Iam den eneste nummeropplysningstjenesten som oppgir for eksempel fødselsdato.

Styreleder Odd Harald Hauge sa i forrige uke gjentatte ganger at den enkleste måten å få seg selv fjernet fra tjenesten var å be om hemmelig nummer.

Få som vil reservere seg
Men tross de kraftige reaksjonene på nettstedet, har verken Telenor eller NetCom opplevd noen stor pågang fra kunder som nå vil ha hemmelig nummer.

Informasjonssjef Atle Lessum i Telenor forteller at telegiganten ikke har merket noen merkbar økning i antall henvendelser for å få hemmelig nummer - men at de ennå ikke har fått nøyaktige tall om det.

- Men når det gjelder Iams påstand om at folk må bestille hemmelig nummer for å unngå å havne i deres database, så er det helt feil. Det holder å reservere seg mot oppføring i katalogtjenester, påpeker Lessum.

Må ikke ha hemmelig nummer
- Det å reservere seg slik er helt kostnadsfritt, og kan gjøres enten ved å ringe sin teleoperatør, og hos Telenor kan man gjøre det på nett på «mine sider», sier informasjonssjefen.

Å få hemmelig nummer koster derimot penger med mindre du for eksempel har blitt utsatt for sjikane.

- Absurde reaksjoner
Medierådgiver Andreas Hardhaug Olsen i Playground mener at alle reaksjonene mot tjenesten er absurde.

- Det Iam.no gjør er å samle informasjon som allerede ligger tilgjengelig, og sette det i et system. Dette kan hvem som helst gjøre selv ved å gå inn på skattelister.no, Google eller Gulesider.no. Hvis man absolutt skal ta noen for dette, bør man rette fingeren mot lovverket, mener Hardhaug Olsen.

- I stedet for å informere om at Iam.no spaserer gjennom allerede oppsparkede dører, fortsetter avisene å male skremmebilder av en samfunnsaktør som skaper et samfunn der alle har tilgang til alt om deg. Alt dette oppstyret kan i det minste tjene en ny debatt om hvor grensen for hva som er privatliv skal trekkes, sier Hardhaug Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag