*Nettavisen* Nyheter.

- Advarer mot innsamling av løsepenger

Tidligere dansk folketingsrepresentant og ordfører hevder det kan føre til et større krav fra piratene.

02.03.11 15:42

Den tidligere danske folketingsrepresentanten og tidligere ordfører i Kalundborg i Danmark, Tommy Dinesen advarer mot at private starter en innsamling for den danske familien som ble kapret av pirater utenfor kysten av Somalia forrige torsdag, skriver Berlingske Tidende.

Den danske familien som er tatt til fange består av mor, far og tre barn i alderen 12 til 17.

Avisen har gått ut med navnene på familiemedlemmene. Det er mor og far Jan og Birgit Marie Quist og deres barn Rune, Maria og Hjalte.

Les også fra Berlingske Tidende: Kun en privat innsamling kan redde familien.

- Gjennom 16 år i Folketinget har jeg fulgt mange piratsaker. Det vil være et enormt og overskuelig arbeid å samle inn pengene og få dem betalt til piratene. Dessuten kan en innsamling få få piratene til å sette prisen opp, sier Dinesen til den danske avisen.

Han mener initiativtagerne bør gå via den danske utenrikstjenesten.

- Man bør gå den veien. Utenrikstjenesten hjelper jo vanligvis dansker i nød. Man kan også forestille seg at somaliere i Kalundborg tar kontakt med andre somaliere og dermed kan osgå prisen settes opp, fortsetter Dinesen.

Etter det den danske avisen Jyllands-Posten erfarer skal danske elitesoldater fra Frømandskorpset være i nærheten av de kaprede, men forholder seg foreløpig i ro.

Lars Bang Struwe er forsker ved Institutt for militære studier på universitetet i København. Han mener det er for farlig å prøve på å storme seilbåten.

- Det er veldig vanskelig på en så liten båt å gjennomføre en slik aksjon uten at gislene tar skade av det, sier han til avisen.

- Har kontakter
Pirateksperten Andrew Mwangura arbeider ved organisasjonen Seafarers Assistance Programme og formidler kontakten mellom pirater og representanter for de kaprede.

- De somaliske piratgruppene har alle kontakter i Dannmark, så alt som står i mediene videreformidles til piratene.

Truet med å henrette familien
Familien på to voksne, tre barn, samt to medhjelpere ble tatt som gisler da de var på jordomseiling.

Her kan du lese familiens siste bloggoppdateringer før de ble kapret!

Piratene skal ha truet med å henrette familien dersom en redningsaksjon settes i gang, meldte AP tirsdag.

Den somaliske piraten Abdullahi Mohamed, som advarer mot en redningsaksjon av danskene, henviste også til en episode i forrige uke da fire amerikanske gisler ble drept av pirater under en amerikanskledet redningsaksjon.

Les også fra Berlingske Tidende: Daniel seilte med familien på den kaprede seilbåten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag