*Nettavisen* Nyheter.

- Aksepterer ikke mektige kvinner

Tidligere Le Monde-redaktør Natalie Nougayrède (47, fra venstre) og avgåtte Picasso-museumsdirektør Anne Baldassari måtte gå av. Tidligere presidentkandidat Ségolène Royal måtte trekke tilbake uttalelser og forretningskvinnen Anne Lauvergeon fikk skattemyndighetene på nakken.

Den siste uken har vært av det ubehagelige slaget for disse samfunnstoppene.

22.05.14 08:23

Le Mondes første kvinnelige redaktør Natalie Nougayrède (47) fikk fyken. Det samme gjorde direktør for Picasso-museet Anne Baldassari (59). Begge kvinnene blir beskyldt for å være «sjefete, autoritære, umulige å jobbe for og ikke i stand til å delegere».

Miljøminister og tidligere presidentkandidat Ségolène Royal (60) ble nødt til å trekke tilbake uttalelser om at hennes regjeringskolleger var «mannssjåvinistiske og arrogante».

Frankrikes mektigste forretningskvinne, Anne Lauvergeon (54), har også blitt kritisert denne uken - av skattemyndighetene.

- Blir ikke akseptert
En av Frankrikes fremste feminister hevder overfor The Independent at disse hendelsene langt fra er noen tilfeldighet, men at de forteller oss noe om kvinners posisjon i det franske samfunnet.

- Det er fortsatt veldig vanskelig for kvinner å bli akseptert i en maktposisjon i dette landet. Det er kanskje ikke alltid så lett andre steder heller, men det er svært vanskelig i Frankrike, sier Florence Montreynaud til den britiske avisen.

En kvinnelig journalist i Le Monde mener imidlertid at redaktøren i avisen ble kvoteinnført som toppsjef, og at hun ble avskjediget fordi hun ikke gjorde en god nok jobb.

President François Hollande har insistert på at halvparten av ministrene skal være kvinner.

Ny lov om «kvinnekvoter»
Frankrike-ekspert Franck Orban sier det blir for enkelt å sammenligne behandlingen av fire forskjellige maktkvinner, og dermed konkludere med at franskmenn ikke aksepterer mektige kvinner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: UiO

- Bildet er nok mer nyansert enn som sådan. Det er viktig å se på fakta, som for eksempel hvor mange kvinnelige medlemmer det er i den franske nasjonalforsamlingen. Og da vil du finne en veldig lav andel sammenlignet med andre EU-land. Frankrike ligger faktisk på 10. plass i EU med drøyt 26,8 prosent kvinner. I Senatet utgjør de enda mindre med 23,5 prosent. Dette underskuddet førte blant annet til at nasjonalforsamlingen i 2011 vedtok en ny lov om «kvinnekvoter» for toppstillinger i store offentlige bedrifter. Målet er å få 40 prosent kvinnelige ledere i 2016. I dag er de bare 14 prosent. Dette er interessante indikatorer, sier Orban, som er førsteamanuensis og har doktorgrad i moderne, fransk historie, til Nettavisen.

- Hvor mange kvinner har topplederjobber i franske konsern i privat sektor?

- En studie fra 2008 viste at kvinner representerte hele 47 prosent av den yrkesaktive befolkningen, men også at bare 8 prosent av dem satt i styret til de største 500 private bedrifter. Vel, jo høyere opp i hierarkiet, jo færre kvinner blir det. Så både når det gjelder økonomisk og politisk makt, virker det som det er en ubalanse mellom kvinner og menn, sier Orban.

- Ja, det er fortsatt underskudd på kvinner i enkelte sektorer i samfunnet, men situasjonen er langt bedre enn for 20 år siden, sier han.

Negativt kvinnesyn
Han trekker blant annet fram at Frankrikes tidligere finansminister, Christine Lagarde, har karet seg til toppen som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF). Videre påpeker Orban at det har vært mange kvinnelige partikandidater i de siste franske valgene.

- Men hvis man husker presidentvalget i 2007, hvor Ségolène Royal var hovedkandidat, så var det en del kritikk rettet mot henne som aldri ville blitt rettet mot en mann. Da så man at det er en del trekk som ikke nødvendigvis avspeiler et veldig positivt kvinnesyn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.