RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Aksjer er ikke for folk flest

Sist oppdatert:
Aksjemeglernestoren Jan Petter Sissener advarer nå private investorer, og sier at privatpersoner ikke har noe i aksjemarkedet å gjøre. Det er det omstridte PGS-salget som er årsaken
Relaterte saker:
Kommentar: Investerer med bind for øynene
Ser på børsregler etter PGS-uro

I forbindelse med refinansieringen av oljeserviceselskapet Petroleum Geo-Services gikk en rekke småibvestorer på tap for de de ikke hadde fulgt med i timen, De hadde ifølge Aftenposten ikke skjønt mekanismene i aksjemarkedet. Dette får nå flere aksjeeksperter til å råde privatpersoner til å investere gjennom gjennom fond eller profesjonell forvalter.

- Privatpersoner har ingenting i aksjemarkedet å gjøre. Det er en ekstremt krevende jobb, der man må følge med nøye, sier den kjente aksjemegleren Jan Petter Sissener til Aftenposten.

- Det finnes privatpersoner med betydelig grad av faglig kompetanse. Men det finnes også altfor mange som ikke aner opp ned på en aksje, sier Sissener til avisen.

I PGS tapte investorene omkring 80 prosent av verdien på sin investering hvis de ikke deltok i et påfølgende annenhåndssalg.

Også den kjente aksjeinvestoren Peter Warren er klar på Aftenpostens spørsmål om det er for vanskelig for "folk flest" å investere i enkeltaksjer.

- Ja, jeg tror det, hvis ikke de er villige til å bruke mye tid på å følge med. Hvis det er bare for å investere, så bør de aller fleste bruke en forvalter. Men jeg har inntrykk av at det er mange som også synes det er moro å handle aksjer, at det har en underholdningsverdi. Men da må de også gjøre jobben, sier Warren til Aftenposten.

Han har likevel en viss sympati med dem som tapte penger på å være passive i PGS.

- Generelt bør småaksjonærer spre sine investeringer. Og det gjør de best gjennom fond. Nå kan de også gjøre det i Norge på en billig måte gjennom å kjøpe de nye såkalte "indeksbevisene" som følger Hovedindeksen på Oslo Børs. Da slipper man å passe på ved spesielle begivenheter i enkeltaksjer, sier Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole til avisen.

Ekspertene påpeker også at mange privateinvestorer nå handler over nett og dermed ikke får de samme tipsene som de hadde fått ved bruk av en aksjemegler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere