RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Aksjeverdier tapt for godt

Sist oppdatert:
- Hvis du ikke allerede har gjort det; betrakt pengene du har tapt i aksjemarkedene de siste årene som tapt for godt, sier investeringsdirektør Trond Furnes i SEB. Han ser ikke lyst på situasjonen i verdensøkonomien
Furnes oppsummerer i sitt siste månedsbrev til kundene av banken situasjonen etter at Irak-krisen blir avklart.

Han fokuserer spesielt på den amerikanske økonomien, og budskapet er ikke lystig:

- For hvert produkt USA eksporterer, importeres det halvannet. Gjelden skyter i været og er nå historisk høy samtidig med at den økonomiske veksten kryper på lavgir. Den underliggende veksttakten i den amerikanske og den europeiske økonomien er omlag 1 prosent, mens den japanske veksten er null. For USA og Europa er dette under halvparten av det som skal til for å generere inntjeningsvekst i bedriftene. Sysselsettingen er derfor fallende i alle regioner, mens overkapasiteten henger igjen, heter det.

Han påpeker også den økende politiske usikkerheten et stadig dårligere forhold mellom USA og Europa medfører.

Derfor tror han også en eventuell oppgang i aksjemarkedet blir kortvarig.

- Hvis du ikke allerede har gjort det; betrakt pengene du har tapt i aksjemarkedene de siste årene som tapt for godt. Dette er etter alt å dømme ikke penger du vil vinne tilbake ved å være eier av bedrifter, skriver Furnes, og fortsetter:

- Se på den underliggende økonomiske situasjonen; ville du startet opp en virksomhet i Europa eller USA i dag, under generell overkapasitet og produktdeflasjon, for å konkurrere med kineserne?

Han påpeker at enkeltselskaper eller sektorer kan gjøre det godt, men at man ikke kan forvente tjene inn sine tap ved å investere i hele den europeiske eller amerikanske økonomien.

De vestlige landene vil oppleve et stadig hardere kostnadspress fra Asia, mener Furnes.

- Veien mot en mer balansert amerikansk økonomi er uunngåelig og kommer til å bli medføre nedgangstider, fastslår Furnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere