RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Aksjonen var lovlig

Foto: HO (Afp)
Sist oppdatert:
Israels egen granskningskommisjon har konkludert med at bordingen av hjelpekonvoien var lovlig. Ni aktivister ble drept.

Den tyrkiske hjelpekonvoien Mavi Marmara forsøkte i mai i fjor å bryte den israelske blokaden av Gazastripen. Dette førte til at den israelske marinen gikk til angrep og bordet skipet. Ni tyrkiske aktivister ble drept i aksjonen.

- Lovlig aksjon
En FN-kommisjon slo fast at den israelske marinen handlet på en uakseptabel, brutal måte, og en rekke land fordømte aksjonen.

Israel nektet imidlertid å akseptere konklusjonen i FN-rapporten, og opprettet dermed sin egen granskningskommisjon.

Rapporten til sistnevnte, som ble lagt fram søndag, har kommet fram til at aksjonen til den israelske marinen var «lovlig i henhold til internasjonal lov», melder BBC.

- Angrep med kniver og stokker
Det var 600 aktivister om bord i hjelpekonvoien som ble bordet av israelske soldater 31. mai i fjor. Israel hevder soldatene åpnet ild først etter at aktivistene gikk til angrep med kniver og stokker på soldatene om bord i skipet.

Men aktivistene hevder soldatene begynte å skyte med en gang de kom om bord.

Den israelske granskningskommisjonen består av tidligere høyesterettsdommer Yaakov Turkel, fem andre israelske medlemmer samt to internasjonale observatører.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere