*Nettavisen* Nyheter.

- Aktoratet ba om korsfestelse for gutt (15)

Abdullah al-Zaher var bare 15 år gammel da han ble arrestert. Familien frykter at henrettelsen hans er nært forestående. Foto: Reprieve

Frykter Saudi-Arabia skal halshogge 51 personer på én dag.

Abdullah al-Zaher var bare 15 år gammel da han ble arrestert under en protest under den arabiske våren i Saudi-Arabia i mars, 2012. Han er én av tre mindreårige som ble dømt til døden for å ha deltatt i protestene. Abdullah, som nå er 19 år, var den yngste av dem.

Menneskerettsorganisasjoner frykter nå at henrettelsene er nært forestående.

- Så vidt vi vet kan han bli henrettet når som helst, sier talsperson for den London-baserte organisasjonen Reprieve, Alice Gillham, til Nettavisen.

Abdullah sitter nå fengslet i Asir sørøst i Saudi-Arabia, tusen kilometer fra hjemprovisen. Avstanden gjør det svært vanskelig for foreldrene å både besøke og holde oppsyn med sønnen.

- Så vidt vi vet sitter han fengslet på isolat. Familien er veldig bekymret for at han snart skal bli henrettet uten forvarsel. Henrettelser i Saudi-Arabia blir gjerne gjennomført under hemmelige omstendigheter, og familien blir ikke informert på forhånd, sier Gillham.

Les også: - Vi halshogger folk for å forsvare samfunnet

- Slått med geværkolbe
Abdullah skal ha blitt slått med geværkolbe under arrestasjonen, og deretter tatt inn i varetekt.

Gillham forteller at Abdullah ble dømt i en lukket domstol sammen med andre mindreårige som ble pågrepet under protesten.

- Det var mye hemmeligholdelse under rettsprosessen, og advokaten og familien ble ikke alltid informert om når det skulle være høringer. Familien sa det var vanskelig å følge med på saken hans, sier hun.

Gillham sier at anklagene mot Abdullah strekker seg fra voldsutøvelse og kasting av molotovcocktailer til å hisse opp andre demonstranter under protesten i 2012.

- Det er ganske vage anklager. Han var definitivt ikke med på noen voldshandlinger, sier hun.

- Ba om korsfestelse
Påtalemyndigheten var ikke nådig mot tenåringen.

- Under rettssaken har aktoratet bedt om korsfestelse, men han ble til slutt dømt til en vanlig dødsdom, som i dette tilfellet er halshogging. Korsfestelse innebærer at den dødsdømte blir halshogd og deretter hengt opp på utstilling, sier Gillham.

Familien til Abdullah hevder at 15-åringen havnet opp i protestene ved en ren tilfeldighet.

- Familien hans sier at han ble sendt ut av moren sin for å gjøre et ærend i butikken, men på veien ble han invitert av noen venner til å bli med på protesten, sier Gillham.

- Torturert til å tilstå
Abdullah skal ikke ha hatt tilgang på advokat da han ble avhørt av politiet etter arrestasjonen.

- Han ble torturert til å tilstå. Han måtte signere tilståelseserklæringen uten å konferere først med advokaten sin eller familien, sier Gillham.

Gillham sier at mange fengslede i Saudi-Arabia blir utsatt for enormt press under avhør.

- Vi vet at tortur og denne type falske tilståelser er vanlig.

- Vil henrette 51 fanger på én dag
Reprieve uttrykker også bekymring for at Saudi-Arabia i nær framtid skal gjennomføre en massehenrettelse.

- Vi så en melding i saudiarabiske medier for noen uker siden hvor myndighetene annonserte at de ville henrette 51 fanger på én dag i løpet av de kommende ukene. Det kan virke som at de mindreårige er en del av denne gruppen, sier Gillham.

Det fryktes at Ali Mohammed al-Nimr, som er en mindreårig dødsdømt Nettavisen tidligere har omtalt, også kan bli henrettet på denne aktuelle dagen.

Nettavisen har vært i kontakt med den saudiarabiske ambassaden i Oslo, men de ønsker ikke å kommentere saken. Nettavisen har imidlertid tidligere intervjuet ambassadøren om den saudiarabiske praksisen med å halshogge dødsdømte. Intervjuet kan du lese her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag