*Nettavisen* Nyheter.

- Akutt behov for svømmeanlegg

Foto: Lars Brock Nilsen

Oslo Svømmearena er redde for at politikerne slår seg til ro med nytt badeland på Tøyen.

07.06.13 08:47

- Et nytt badeland er et godt tiltak, men det kan ikke være det hele, sier styreleder i Oslo Idrettslag Svømming, Thomas Wikberg, til Nettavisen.

Trenger folkebad
Førstkommende mandag vil Byrådet i Oslo behandle saken om behovet for bad og svømmebasseng i Oslo. Til grunn for behandlingen ligger en rapport som firmaet Asplan Viak har laget for Oslo kommune.

Ifølge rapporten er behovet stort for såkalte moderne folkebad, som skal kunne dekke et tilbud for alle, fra barnefamilier, ungdommer og pensjonister, til mer seriøse svømmere. Slike bad finnes det i dag ingen av i Oslo, påpekes det i rapporten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

I tillegg nevnes det at de beste, moderne folkebadene har inntekter som er langt større enn driftskostnadene. Sørlandsbadet i Lyngdal trekkes spesielt frem som et slikt vellykket overskuddsprosjekt.

Må tenke på folkehelsen
Oslo Svømmearena er et prosjekt for å jobbe frem bedre svømmedekning i Oslo, som har en av de dårligste bassengdekningene av byene i Nord-Europa. Wikberg tror et nytt badeland der Tøyenbadet i dag ligger vil være positivt for barnefamilier, men at det vil gjøre lite for å bedre folkehelsen.

- Om Tøyenbadet i tillegg skal rives for å få på plass det nye badelandet, må vi få på plass flere basseng som skal benyttes til idretten og folkehelselige tiltak, sier Wikberg.

Ikke reelt tilbud
Ettersom Sogn videregående skole planlegges å legges ned, vil dette ifølge Wikberg bety at Sogn bad kan forsvinne.
- Vi skulle egentlig mistet badet i år, men vi har fått bekreftet at byggemasse på Sogn videregående skole skal brukes videre til minst ut 2019. Dermed får vi litt mer luft under vingene. Men ser vi bort fra Frognerbadet som bare er oppe på sommeren, og Domus Atletica som er for studenter, finnes det ikke et reelt tilbud for svømmeidretten på vestkanten, sier han.

Ifølge Wikberg er en klar målsetning å kunne klare å dekke det store bassengbehovet som er tilstede i dag. Da må det bygges større - og mer.

- Vi må få på plass et stort folkebad i tillegg til fem bydelsbad. Alle bassengene til skolene må også tas i bruk. Først da vil vi klare å dekke behovet om den lovpålagte svømmeopplæringen og et økt svømmehalltilbud til Oslos innbyggere, sier Wikberg.

Holmlia Bad var det siste badet som ble bygget i Oslo, helt tilbake i 1983. Siden den gang har flere av Oslos badeanlegg gått gjennom dyre reparasjoner og opprustninger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Handlingslammelse
Andreas Helgaker representerer Oslo Svømmekrets på mandagens møte. Han tror ønsket om å bedre bassengkapasiteten i Oslo er tilstede hos politikerne, men det er pengene det kommer an på.
- Å bygge ut mindre ting er aldri så farlig, men med større anlegg som det vi ønsker tar avgjørelsen lenger tid. Jeg har pleid å spøke med at vi har spart i tredve år, så nå må jo vi ha råd, ler Helgaker.

Han har forhåpninger om at de kan klare å gjennomføre sine prioriterte ønsker innen fem år, om alt går som det skal.

- Vi kan jo ikke sende svømmerne ut i en rutsjebane! sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag