*Nettavisen* Nyheter.

- al-Qaida har trent nordmann til terrorangrep

Vehicles and buildings destroyed during recent fighting between the army and al Qaeda-linked militants are seen on a road leading to the southern Yemeni city of Zinjibar June 14, 2012. Foto: Reuters/Scanpix

Nyhetsbyrået AP melder at nordmannen venter på ordre om å angripe.

26.06.12 07:06

Associated Press skriver at mannen har konvertert til islam og har mottatt terroristtrening i Jemen.

Ifølge byrået er dette fryktet scenario, da mannen kan bevege seg i Europa og USA uten å fatte mistanke.

Mannen skal være norsk og i 30-årene. Han skal ha blitt radikalisert etter å ha konvertert i 2008.

- Mål i vesten
Han oppholder seg trolig fremdeles i Jemen, men skal ha fullført treningen og venter nå på å motta ordre.

AP skriver videre at representanter fra tre europeriske sikkerhetstjenester bekrefter at han er ferdigtrent.

- Han er nok i ferd med å få ordre. Og målet er sannsynligvis i Vesten, sier en av dem.

Mannen skal ikke ha kriminelt rulleblad.

UD vil ikke kommentere
APs kilder informerer ikke om hvordan sikkerhetsbyråene nå håndterer saken. Hverken Politiets sikkerhetstjeneste, CIA eller FBI har foreløpig kommentert saken.

Utenriksdepartementet kunne ikke kommentere opplysningen.

- Vi har sett meldinger om saken, men vi er ikke rett organ til å kommentere dette, sier pressevakten i UD til Nettavisen, og henviser til PST.

PST har ikke besvart Nettavisens henvendelser mandag kveld, men til NTB sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste at de foreløpig ikke har noen kommentar til disse opplysningene.

Til AP bekrefter Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, at de som konverterer kan være en trussel.

- De som konverterer vil ha et annet nivå av dekning, spesielt hvis det ikke er noe kriminelt rulleblad, sier Hugubakken.

I starten av juni 2010 at Shawan Sadek Saeed Bujak, David Davud og David Jakobsen pågrepet og siktet for å ha planlagt en terroraksjon på norsk jord.

Bujak ble dømt til tre og og seks måneder og Davud til sju års fengsel etter rettssaken i vinter. Dommen er anket, men var den første i sitt slag.

- Utsettes for daglig virksomhet
I januar offentliggjorde PST en trusselvurdering for det norske samfunnet. Der ble det konkludert med at norske samfunnet er i grove trekk fredelig og uten alvorlige interne konflikter.

- Vi utsettes imidlertid daglig for virksomhet som kan undergrave vår sikkerhet og skade nasjonale interesser, står det i meldingen.

En av hovedkonklusjonene i rapporten, var at ekstrem islamisme vil fortsatt utgjøre den største terrortrusselen for Norge i 2012.

- Selv om det er få personer i Norge som støtter ekstrem islamisme, er rekrutteringen til enkelte miljøer økende. Lederskikkelser i miljøene kan utnytte dette til å etablere celler eller grupper i Norge som har til hensikt å planlegge voldelige aksjoner. Norge fremstår som sentralt i fiendebildet til enkelte av disse lederne, står det i rapporten.

- Personene i de ekstreme islamistiske nettverkene er involvert i aktiviteter av mer operativ karakter enn tidligere. Flere av disse personene reiser til konfliktområder for å få trening, kamperfaring og møte internasjonale kontakter.

- Slike opphold kan påvirke den enkeltes ønske og evne til å planlegge terrorhandlinger her i landet. Samtidig kan trusselaktører gjennomføre voldelige handlinger uavhengig av slike reiser, står det videre.

Rapporten skriver for øvrig at terrorhandlingene 22. juli har så langt ikke medført noen endring i trusselen fra organiserte nasjonale ekstreme miljøer i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag