RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Al-Shabaab angriper basen til fredsstyrke i Somalia

Islamistgruppen al-Shabaab har de siste årene gjennomført en rekke selvmordsaksjoner, som her utenfor et hotell i Mogadishu tidligere i år. Nå angriper de hovedbasen til den fredsbevarende styrken til Den afrikanske union (AU) i Somalia.
Islamistgruppen al-Shabaab har de siste årene gjennomført en rekke selvmordsaksjoner, som her utenfor et hotell i Mogadishu tidligere i år. Nå angriper de hovedbasen til den fredsbevarende styrken til Den afrikanske union (AU) i Somalia. Foto: Omar Faruk (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Al-Shabaab-opprørere drepte tre soldater og en sivil da de angrep hovedkvarteret til Den afrikanske unions (AU) fredsbevarende styrke i Somalia torsdag, ifølge AU.

Det er motstridende opplysninger om omfanget av angrepet, som pågikk flere timer torsdag ettermiddag. AUs fredsstyrke AMISOM opplyser torsdag kveld at soldatene gjenvant kontrollen over basen i Mogadishu etter en skuddveksling der fem gjerningsmenn ble drept.

Ytterligere tre ble pågrepet på basen, som også huser FN-personell.

– AMISOM har gjenvunnet kontrollen over Halane-basen og gjenopprettet ro. Alt AU- og FN- personell er i trygghet, heter det i uttalelsen.

En talsmann for al-Shabaab hevdet tidligere torsdag at opprørerne drepte 14 mennesker i angrepet på basen. Den radikale islamistgruppen er imidlertid kjent for å overdrive tallet på sine ofre.

Eksplosjoner

Politimannen Abdi Ahmed fortalte om kraftige eksplosjoner og skuddveksling ved inngangen til bygget tidlig torsdag ettermiddag.

– Våre krigere har med makt tatt seg inn i AUs base gjennom porten, og nå pågår det kamper inne i basen, sa al-Shabaabs talsperson Sheikh Abdiasis Abu Musab.

– De gjemmer seg, og vi vet hvor de er. Vi er i ferd med å omringe dem, sa oberst Ali Houmed, talsmann for AUs fredsstyrke AMISOM, noen timer senere.

15-20 krigere

FN bruker også det samme hovedkvarteret, som ligger i utkanten av den internasjonale flyplassen i Mogadishu. Hovedkvarteret er omringet av murer.

En vestlig sikkerhetskilde anslo at mellom 15 og 20 væpnede personer hadde gått til angrep, men det er uklart hvorvidt de kom seg inn i selve basen.

22.000 soldater

Det er rundt 22.000 soldater i AMISOM. Siden styrken ble opprettet i 2007 har soldatene klart å drive al-Shabaab-opprørere ut av hovedstaden, men islamistene kontrollerer fortsatt store områder utenfor Mogadishu.

Den siste tiden har opprørsgruppen angrepet offentlige og militære mål, etter alt å dømme med det formål å så tvil om sentralregjeringens og AUs påstand om at de er i ferd med å vinne krigen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere