RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Aldri vært så redd

Sist oppdatert:
Den populære reiseforfatteren Redmond O’Hanlon gikk fra vettet i Kongos indre og beveget seg blant stammene på Borneo, men han har aldri, aldri vært så redd som da han bordet en tråler i orkan.

Litt arrogant sagt kan vel undertegnede si at hun aldri hadde trodd hun skulle bli fascinert av trålefiske. Det gjorde ikke Redmond O’Hanlon heller da han så kjekt uttalte til en venn; «Få meg om bord i den verste stormen du kan tenke deg».

O’Hanlon prøvde å lirke seg unna da telefonen kom at han skulle troppe opp klokken sju ved kaia i Aberdeen dagen derpå, men hans kone Belinda spratt opp og pakket ektemannens bag.

Drama queen
- Da han snakket om styrke 12, trodde jeg han spøkte. Han er en skikkelig «drama queen», Redmond, sier Belinda O’Hanlon til TV 2 Nettavisen. Hun er med ektemannen på norgestur og slutter seg til intervjuet.

- Det er jeg da ikke, men det virket som en fantastisk idé å være med en tråler da jeg satt ved min lune, trygge pult i Oxford, protesterer Remond O’Hanlon. Selv er vi langt unna frådende bølgetopper, økter med tre timer søvn på 36 timer og en gal kaptein fra Orknøyene som må ut og fiske fordi han skylder to millioner pund i banken. Vi sitter i Aschehougs staselige villa i Oslo der O’Hanlon insisterer på at vi skal ta et glass champagne.

- Jeg trodde det skulle være mye alkohol og stoff og køyer med bilder av dusinvis nakne damer ombord, men nei. Her snakket man om Den eneste ene. Drømmen var en kvinne, uansett hvordan hun så ut, og som kan forstå deg og ta imot deg når du kommer i land, forteller O’Hanlon.

Frådende raseri
O'Hanlon har ikke bare fått god mottakelse hos kritikerne for «Tråler», men også fiskere selv har takket ham for å gi et innblikk i deres spesielle livsform. For eksempel er det ikke enkelt å dele det med dem der hjemme. Og i vant overtro får ikke en kvinne nærme seg tråleren. Tar hun på rekka, betyr det ulykke til sjøs.

- Du ble helt gal. Redmond trenger å sove, minst tolv timer, skyter Belinda inn.

- Underskuddet på søvn driver deg helt på kanten. Når du kommer i land, er du ikke lenger i stand til å snakke. Du får du disse enorme raserianfallene. Det er dessverre ikke uvanlig å slå til sin kone eller kjæreste. Disse karene er ikke ved sine fulle fem, sier O’Hanlon.

- Selv er jeg en fredelig fyr, men fremdeles kan jeg få raserianfall som kommer fra ingensteds fra.

Hardt liv
Beretninger om en ellevill sjøsyke, fisk du aldri har hørt om før og en bunnløs redsel utgjør «Tråler». Samtidig er det en historie om menn som ikke klarer livet utenom båten. O’Hanlons høyre hånd på båten er i dag i fengsel, en annen mistet alle fingrene i trålevinsjen.

Selv har ikke Redmond O'Hanlon noe ønske om å gå ombord i en ny fiskebåt med det første.

Nå jobber han med en ren reisebok om Shetland og Orknøyene og menneskene der. Så vil Redmond O’Hanlon tl Ny-Guinea, til fjellmassivene.

- Det må være en god måte å dø på, sier han.

- Hører du, det er «dramadronningen» i ham, sier Belinda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere