*Nettavisen* Nyheter.

- Alkohol er verre enn narkotika

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

- Alkohol har størst skadepotensial av mange stoffer.

09.08.13 08:19

Nettavisen NA24 skrev tirsdag om at narkotika aldri har vært billigere. Dette skapte stor debatt i kommentarfeltet på Nettavisen og på Facebook.

En gjenganger i debatten var hvilke stoffer det er som er mest skadelige.

Dette gir mest skade
En gruppe forskere ble bedt av britiske myndigheter om å rangere hvor skadelig forskjellige typer narkotika er.

Forskerne poengterer at det er vanskelig å sette opp en slik sammenligning, da det er svært mange faktorer som spiller inn.

Det bemerkes derfor at denne listen er forenklet. Men uansett så kan svaret komme overraskende på en del.

Klikk på bildet for å forstørre.

Se hele rapporten fra 2007 her

Forskere Nettavisen har vært i kontakt med sier at det er vanskelig å sammenligne de forskjellige stoffene da de fører til ulike konsekvenser. Det er snakk om fysiske og psykiske skader, på en selv og andre, og kortsiktige og langsiktige effekter. Men rangeringen kan uansett gi en troverdig indikasjon, mener de.

- I slike undersøkelser avhenger svaret av hvilke kriterier du legger til for vurdering. Det blir derfor ofte ganske skjønnsmessige vurderinger, sier Liliane Bachs, forsker på rettsmedisin og rusmidler hos Folkehelseinstituttet, til Nettavisen.

De britiske forskerne rangerer stoffene i denne rekkefølgen, med heroin på en klar førsteplass:

 1. Heroin
 2. Kokain
 3. Barbiturater
 4. Gatemetadon
 5. Alkohol
 6. Ketamin
 7. Benzodiazepiner
 8. Amfetamin
 9. Tobakk
 10. Buprenorfin
 11. Cannabis
 12. Løsemidler
 13. 4-MTA
 14. LSD
 15. Methylphendiat
 16. Anabole steroider
 17. GHB
 18. Ecstasy
 19. Alkylintrater
 20. Khat

Alkohol vs cannabis

Nettavisens lesere var mest interessert i hva som er farligst av alkohol og cannabis. Ifølge de britiske forskerne kommer alkohol på 5. plass og cannabis på 11. plass

- Dette er neppe kontroversielt og ikke sjokkerende heller. Man kan diskutere fram og tilbake om dette stemmer, men det er ikke sjokkerende, sier Bachs.

Hun tror alkohol burde ha havnet enda høyere.

- Alkohol har størst skadepotensial av mange stoffer. For eksempel leverskader, hjerte- og karsykdommer, og skade på foster. Derfor kan alkohol være mer skadeliggjørende enn de stoffene som står over, sier Bachs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Marius Tharaldsen

Alkohol høyt oppe
I 2010 ble det gjennomført en lik undersøkelse igjen. På denne rangeringen kommer alkohol ut som verstingen.

- Hvis man bare ser på fysiske skadevirkninger, så er det nok ikke alkohol som ville blitt valgt som det eneste lovlige rusmiddelet. Men det er mange andre aspekter ved alkohol som nytelsesmiddel som de andre stoffene ikke har, sier Bachs.

- Er det riktig at alkohol er med skadeliggjørende enn cannabis?

- Ja, det er ikke tvil. Når det gjelder skadeliggjøring, så gjør alkohol skade på flere organer enn cannabis, sier Bachs.

- Cannabis har kommet forholdsvis lett ut av sammenligningen. Det er gjort mye forskning på alkohol, så det er godt dokumentert. Cannabis derimot, er ikke så godt dokumentert. Derfor har cannabis sluppet lettere unna på tidligere rapporter, men her kan man se at cannabis har steget noen plasser. Det er nok fordi det har kommet forskningsrapporter som viser bedre hvordan cannabis slår ut, sier Bachs.

Hun forteller om skadevirkningene ved cannabis.

- Cannabis ødelegger ikke lever slik alkohol gjør. Skadene er mer subtile og det går på hukommelse, evnen til å løse problemer, man blir mer impulsiv og dårligere til å ta beslutninger, sier Bachs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Se hele rapporten fra 2010 her

- Vi har en tradisjon
I partiprogrammet til høstens valg står det at Miljøpartiet De Grønne går inn for å utrede «offentlig kontrollert produksjon om omsetning av cannabis og starte et forsøksprosjekt med strengt regulert salg av cannabis og marihuana».

De er heller ikke overrasket over at alkohol regjerer over cannabis.

- At alkohol er rangert så langt opp er ikke overraskende. På mange områder så har alkohol negative konsekvenser for samfunnet og enkeltindivider. Vi har en tradisjon for det, som aksepterer at den politikken som føres i Norge er ganske vellykket, sier Hanna Marcussen, talskvinne i Miljøpartiet De Grønne(MDG), til Nettavisen.

Hun forteller at politikken i Norge er restriktiv på dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Monica Løvdahl

Offentlig kontroll over hasjsalg
Marcussen mener den ruspolitikken vi har ikke har vær vellykket.

- Det er en internasjonal kommisjon som jobber for å se på andre løsninger for narkotikamiljøet som kan være bedre løsninger enn de vi har i dag. Det er en stort svart internasjonal økonomi som bør ryddes opp i. Vi ønsker å utrede for å se om det kan være en løsning å offentliggjøre hasjsalg, sier Marcussen.

Hun mener offentlig kontroll kan begrense de yngre brukernes tilgang på stoff.

For MDG er det viktig å bruke fagkunnskap for å finne bedre løsninger, på blant annet ruspolitikken.

- For oss er det viktig at man har en debatt som er basert på det beste fra fagmiljøene. Vi skal bruke den kunnskapen vi har bygget opp og fokusere på mest mulig skadebegrensning både for enkelt individer og samfunnet. Det er egentlig kjernen i vår politikk. Vi ønsker mest mulig kunnskapsbaser politikk og nytenkning i forhold til den kunnskapsbasen man har nå. Det er da også viktig å se på forskning fra noen år tilbake, sier Marcussen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag