RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- All synd starter med øynene

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Ordene skal ha falt fra ektemannens munn etter at han hadde stukket øynene ut på kona.

Onsdag ble den 54 år gamle irakiske statsborgeren kjent skyldig av juryen i Borgarting lagmannsrett. Dommen kommer ikke før 12. april. I november i fjor ble mannen dømt til ni års forvaring med minstetid på seks år.

Saken er unik i Norge fordi tiltalte utøvde fokusert vold bare mot øynene til offeret.

Mannen selv nekter for at han var i leiligheten til sin fraseparerte kone. Det har hverken tingretten eller lagmannsrettens jury trodd på.

Den grusomme handlingen skjedde sommeren 2008. Gjennom flere år hadde mannen banket kona og truet henne på livet. Kvinnen hadde flyttet fra ektemannen. Hun hadde vært på krisesenter og fått voldsalarm.

Sommeren 2008 hadde hun fått sin egen leilighet, og ny kjæreste. Det nye forholdet hadde nettopp kommet den fraseparerte ektemannen for øret. Tidlig en morgen skal mannen ha gått til kvinnens blokkleilighet. Han ringte på dørtelefonen og presenterte seg ved et annet navn.

- Det fortjener du
- Hun våknet av dørklokken og registrerte ikke at det var han før det var for sent. Da sto han inne i leilighet med en kniv i hånden, sier kvinnens bistandsadvokat Cathrine Grøndahl til Nettavisen.

Oslo tingrett beskrev den videre hendelsen på denne måten: «Han ba henne sette seg på sengen i soverommet. Hun ba ham om ikke å drepe henne. Tiltalte tok et kvelertak rundt halsen hennes. Deretter holdt han hendene sine på hver side av hodet hennes og presset tommelfingrene med stor kraft mot øynene. Trykket gjorde svært vondt. NN følte et rykk i øynene. Da tiltalte slapp grepet, kunne hun ikke lenger se ham.»

- Hun har fortalt at ektemannen kontrollerte at hun hadde blitt blind. Deretter sa han at «det fortjener du. Alle synder starter med øynene», sier kvinnens bistandadvokat Cathrine Grøndahl til Nettavisen.

Sjalu
Den irakiske journalisten og forfatteren kom til Norge som kvoteflyktning i 1994, og hans kone kom noen måneder senere. I dag har de to barn sammen.

Før den brutale mishandlingen sommeren 2008 hadde kvinnen sagt til sin ektemann at hun ville skille seg. Dette hadde gjort ham svært sint. Kort tid etter hadde han også fått bekreftet sine mistanker - at kona hadde fått en kjæreste.

- I dag lever hun i frykt for at eksmannen en dag skal komme tilbake. Denne usikkerheten er ekstra forferdelig når du er blind og ikke vet hvem som er rundt deg, sier Grøndahl.

- Hun har gode og dårlige stunder. Det er en vanskelig prosess å akseptere at man er blind. Hun har barn og en kjæreste som betyr mye for henne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere