- Alle barn bør ha skoleuniform

VIL KLE OPP: Edward Dawes i Søndre Eidsvoll Ap mener skoleuniformer i Eidsvoll vil kunne redusere mobbing og dernest rekruttering til bygdas rusmiljøer.

VIL KLE OPP: Edward Dawes i Søndre Eidsvoll Ap mener skoleuniformer i Eidsvoll vil kunne redusere mobbing og dernest rekruttering til bygdas rusmiljøer. Foto: Caroline Bjerkeland

Ap-politiker mener innføring av skoleuniform vil føre mye positivt med seg.

30.01.11 19:17

Han tror et slikt grep kan redusere rekruttering til rusmiljøene, skriver Romerikes Blad.

Edward Dawes, styremedlem i Søndre Eidsvoll Ap, reagerer kraftig på den siste tidas reportasjer om fjorårets rekordmange narkotikasaker i Eidsvoll. Han støtter Jan Erik Burås’ sitt forslag om at lensmannen bør invitere til årlige folkemøter om rus.

– Men jeg ønsker at politiet kommer inn allerede ved barneskolealder, sier Dawes, som i høst stiller til valg i Eidsvoll Ap.

Han har selv to barn ved Eidsvoll Verk skole og tror et viktig grep for å redusere rekruttering til narkotikamiljøene kan være å innføre skoleuniform ved alle skoler i Eidsvoll.

– Bill Clinton innførte dette i USA med suksess. Jeg har snakket med flere foreldre som er positive til dette. Og overraskende nok er også flere elever jeg har vært i kontakt ikke fremmed for tanken.

Må merkes
– Kan skoleuniform hindre rekruttering til rusmiljøene?

– Det er et godt sted å begynne. Slik det er i dag, at alle barn og unge går i sivil, blir det vanskelig å plukke ut hvem som selger narkotika. Hvis alle derimot hadde brukt uniform, som er tydelig merket med hvilken skole den enkelte tilhører, vil det være lettere å plukke ut hvor vedkommende hører hjemme. Hver skole bør ha sin farge, mener Dawes som også tror innføring av uniform vil kunne redusere mobbing.

– Motepresset ville forsvunnet over natta hvis alle gikk likt kledd. Jeg bestilte selv uniform fra England til min sønn i sommer. Det var en nøytral uniform bestående av en hvit skjorte og svart bukse. Han ble overhodet ikke mobbet, men heller sett opp til, sier Dawes.

Mer fokus på læring
– Hvis alle elever går likt kledd, vil man få mer fokus på læringen i skolen, tror Edward Dawes.

– Når elever går i joggebukser og olabukser er de ikke i skolemodus. Dawes viser til skoler som har bedret læringsmiljøet og redusert mobbing ved å innføre uniformer.

– Både i USA og her hjemme. En privatskole i Kongsberg innførte dette, og ligger nå på Norgestoppen resultatmessig. Blir jeg valgt inn i Eidsvoll Ap, er dette en sak jeg vil gå inn for, sier Dawes som også har tatt opp saken i Stortinget.

Ingen løsning
Fungerende rektor ved Råholt ungdomsskole, Stine Strøm, tror ikke innføring av skoleuniform er noen god løsning.

– Da tror jeg heller på jobbing med skolemiljøet, at man er trygg i miljøet man vanker. Uniformer vil ikke løse rusproblemet, sier hun.

Les flere saker fra Romerikes Blad her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.