*Nettavisen* Nyheter.

- Alle bygningene ristet

Foto: Privat (Privat)

Lene Tangevald-Jensen opplevde dramatiske timer i Japans hovedstad fredag.

13.03.11 21:25

Lene Tangevald-Jensen fra Oslo (49) er på ferie i Tokyo. Da jordskjelvet inntraff fredag ettermiddag befant hun seg i den gamle delen av hovedstaden, og fikk oppleve dramatikken på nært hold.

- Alt stoppet opp og alle ble helt stille. Du kunne høre fuglene flakse med vingene, så stille ble det, forteller Tangevald-Jensen til Nettavisen.

- Helt forferdelig
Da hun først kjente at det begynte å riste lett under henne, trodde hun at det skyldtes svimmelhet.

- Det var helt forferdelig, jeg skjønte ikke hva det var med det samme, så sier venninnen min at det er jordskjelv. Det stoppet ikke, det ble bare verre og verre, sier hun videre.

- Går bra å dø sammen
Tangevald-Jensen trodde hennes siste time var kommet.

- Alle bygningene ristet, jeg sa til venninnen min: «Nå dør vi. Vi dør». Så ser vi på hverandre. Deretter sier venninnen min: «Det går bra å dø sammen med deg, ingen ønsker jo å dø alene», forteller hun videre.

Organiserte
Hun skryter at japanernes håndtering av jordskjelvet.

- Det som ikke kommer frem i nyhetene, er at japanerne ikke mister ansikt under sånne situasjoner. De er så organiserte og strukturerte. Vi stod midt i en stor folkemasse under skjelvet, men jeg hørte ingen som hylte eller skrek, sier hun videre.

Hun tror at hvis dette hadde skjedd i hvilket som helst annet land, ville man fått panikk.

- Da skjelvet var over, sto alle heiser, folk som tok t-banen kom ikke ut. I alle andre land ville man fått panikk, men her skaffer de seg overblikk og er rolige, det er ingen som presser seg frem, fortsetter Tangevald-Jensen.

Holdt fatningen
Hun forteller at hun ble rolig av å se hvordan japanerne taklet situasjonen.

- Vi befant oss i et område hvor det var mange mennesker. Alle holdt fatningen. Når man ser hvor disiplinerte folk er blir man automatisk mer rolig selv også, forteller hun.

Etter skjelvet var det full stopp i kollektivtrafikken, og store bilkøer på veiene. De måtte ta beina fatt for å komme seg hjem.

- Vi måtte gå tre mil. Selv om det var store bilkøer, var det ingen som tutet, alle var rolige. Når vi kom hjem måtte vi pakke ryggsekker med ekstra ris, vann og penger i tilfelle det skulle komme et nytt skjelv. Vi sov med både klærne og sko på i natt, sier hun videre.

Tilbake til normalen
Hun forteller at alt er tilbake til normalt lørdag.

- Folk går veldig fort tilbake til livene sine her. Nå fungerer t-banen igjen og det er ikke tegn til store ødeleggelser i Tokyo, det eneste jeg kan se til tegn på skjelvet, er at fortauskanter er revnet opp. Man skulle ikke tro at vi var utsatt for et jordskjelv i går, nå går vi rundt på gata og drikker kaffe latte. Men jeg blir redd når jeg tenker på hva som kunne skjedd i en så stor by som dette er, sier hun videre.

Tangevald-Jensen skal etter planen dra hjem til Norge på mandag, foreløpig er begge flyplassene i Tokyo stengt.

564 mennesker skal være meldt omkommet. Det fryktes at dødstallene skal passere 1600, melder Kyodo News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag