- Alle er trolig døde

Foto: DANIEL MOREL (AFP)

FN-personellet som befant seg i bygningen under jordskjelvet, er fryktet omkommet.

13.01.10 17:08

Den franske utenriksministeren Bernard Kouchner frykter det verste for de FN-ansatte som befant seg i FNs hovedkvarter i Haiti da bygningen raste sammen tirsdag kveld.

- FN-bygningen har kollapset, og det ser ut til at alle som var i bygningen, inkludert min venn Heni Annabi som er FNs spesialutsending, er døde, sier Kouchner til den franske radiokanalen RTL, melder Reuters.

Ifølge CNN er det vanligvis 250 personer som jobber i bygningen. Men det er uklart hvor mange som var i bygningen da katastrofen inntraff.

FN opplyser kun at personene i bygningen ikke er gjort rede for.

Les også: - Må begynne helt på nytt
Les også: - Alt ristet og folk skrek

Kaos og ødeleggelse
Kouchner opplyste ikke hvor han har denne informasjonen fra, men nevnte at han hadde snakket med Frankrikes ambassadør til Haiti, som rapporterte om kaos og ødeleggelse i hovedstaden.

Derimot klarte Haitis president å flykte fra presidentpalasset før det kollapset som følge av jordskjelvet.

Her kan du støtte befolkningen i Haiti.

Ifølge svenske medier er fem svenske FN-ansatte savnet etter jordskjelvet.

- Vi jobber med å opprette kontakt, men vi har ikke noen informasjon om at noen svensker skal være omkommet, sier Barbro Elm ved det svenske utenriksdepartementet, melder svensk TV4.

FN har hatt fredsbevarende styrker i Haiti siden 2004. På det nåværende tidspunktet har FN om lag 9000 ansatte utplassert i det fattige og urolige landet.

- Så det ut som et bombekrater
Norges Røde Kors har avholdt krisemøter i hele dag for å kunne vurdere hvordan de på best mulig måte kan bistå de katastroferammede menneskene.

- Det vi fortsatt får klar beskjed om er at tusenvis av mennesker ligger under ruinene, og Røde Kors på Haiti hjelper disse og graver ut menneskene som ligger under sammenraste hus, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, til Nettavisen.

Videre forteller Brende at Haiti har behov for akutt medisinsk bistand ettersom sykehus også er rammet av jordskjelvet. I tillegg vil behovet for mat og vann melde seg.

- Vi har lovet at vi skal bidra med en million kroner som vi har bevilget, og vi har startet en innsamlingsaksjon, slik at også det norske folk kan bidra til å hjelpe det haitiske folket, sier han.

Her kan du støtte befolkningen i Haiti.

Brende har vært i kontakt med representanter som befinner seg i katastrofeområdet. Forholdene beskrives som kaotiske og uoversiktlige.

- Vi hadde kontakt med en kanadisk Røde Kors-representant, og han fortalte at i den bydelen han var i, så det ut som et bombekrater. Og da sier det seg selv hva søm er nødvendig av nødhjelp, sier Brende.

Flere nordmenn
Det befinner seg også noen få nordmenn i Haiti, og UD jobber nå med å gjøre rede for hvor de er og tilstanden til disse.

- Vi har kunnskap om at det er en håndfull nordmenn som er i Haiti eller kan være i området, sier pressekontakt i UD, Cecilie Willoch, til Nettavisen.

Hun sier det er snakk om et lite antall på mellom fem og ti personer.

- Vi arbeider med å få oversikt over dem nå, men kommunikasjonslinjene til Haiti er vanskelige.

Ifølge UD har de fått kontakt med noen av de aktuelle nordmennene via andre.

- Vi vet at noen av dem skal være i god behold, og så langt jeg vet har ingen av dem tatt kontakt fordi de trenger hjelp.

Tre millioner
Hjelpearbeidet har vært vanskelig, grunnet nattemørke og manglende infrastruktur. Internasjonal hjelp er nå på vei til katastrofeområdet. Willoch understreker at Norge allerede bidrar i hjelpearbeidet, gjennom FNs nødhjelpsfond, der Norge bidrar med 325 millioner kroner i 2010.

Ifølge beregninger fra FN bor det 238.000 mennesker i områdene som ble aller verst rammet av jordskjelvet, mens Røde Kors anslår at så mange som tre millioner er direkte berørt av skjelvet.

Store deler av hovedstaden Port-au-Prince er jevnet med jorden, og flere tusen mennesker er fryktet omkommet som en følge av skjelvet som målte 7 på Richters skala.

2741

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.