RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Crestock (Crestock)

- Alle har en psykisk helse

Sist oppdatert:
Berit Rydland mener psykiske problemer må ufarliggjøres.

(SIDE2:) - Det er en del av oss, alle har en psykisk helse har jeg hørt noen si – og det er jo sant. Vi bør ikke være så redd for den psykiske delen av oss, det er en del av mennesket det og, sier styrer Berit Rydland ved Monssveen barnehage på Gjøvik.

Hun understreker at alle kan ha større eller mindre problemer gjennom livet, og det må ufarliggjøres. Rydland ønsker å bidra til det. Hun har to ansatte med psykiske problemer i sin barnehage.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Søndag markeres Verdensdagen for Psykisk helse. Årets kampanje har som mål å skape økt åpenhet om psykisk helse på arbeidsplassen. Omtrent halvparten av Norges befolkning vil oppleve psykiske vansker i løpet av livet. Angst og depresjon er de vanligste helseproblemene og medfører flest tapte arbeidsår blant befolkningen. Arbeid er som oftest positivt for den psykiske helsen, skriver mentalhelse.no.

Gevinstene
- Jeg kan sitere hun ene som har vært her noen år. Hun sier at det å ha en plass å gå til, og føle at man er verdt noe har vært viktig for henne. Som hun sier selv vet hun ikke hvor hun hadde vært i dag hvis hun ikke hadde hatt noe å gå til, sier Rydland.

I nært samarbeid med NAV har barnehagen rekruttert ansatte som har behov for tilrettelegging for å fungere i jobb. Inkluderende arbeidsliv, IA-plasser, er en ordning som gjør det mulig å prøve seg i arbeid på et annet sted enn det man er vant til.

Rydland mener også at det er en samfunnsøkonomisk gevinst i dette, å dra nytte av menneskelige ressurser på best mulig måte.

- For det første er det en ressurs for oss for det handler alltid om økonomi, det å ha nok personell. Det betyr mye at vi har den ekstra personen som kan være med ungene. Det blir aldri for mye folk.

I Monssveen barnehage er det 76 barn.

Respekt er viktig
Rydland forteller at hun bare har fått positive tilbakemeldinger når det gjelder barnehagens praksis med IA-plasser.

- Det er viktig å spille med åpne kort, og ha klargjort forventningene med tanke på hvem som kommer inn. Ærlighet og åpenhet må til, mener Rydland.

Styrelederen i barnehagen sier at det eneste kravet de har er at de som kommer inn har respekt for unger. Som menneske kan du komme med alle ressursene du har, synes Rydland.

Hun påpeker at når det gjelder arbeidsmiljø så er det viktig at de ansatte også har respekt for hverandre.

- Vi er forskjellige, men alle er like mye verdt. Alle har noe å bidra med uansett bagasje. Vi jobber med unger og er rollemodeller for unger, og mye av innholdet i barnehagen handler om verdier. Derfor er det viktig at det vi lærer ungene faktisk er noe vi gjør i praksis.

Derfor er mange skeptiske
Rydland tror det ofte handler om usikkerhet når arbeidsgivere er redd for å ta inn personer med psykiske problemer.

- Usikkerheten går kanskje ut på tanker om hvor mye de har å bidra med, og om de er stabile. Og usikkerhet om hva den psykiske lidelsen består av – er det for eksempel farlig? Det er noe arbeidsgiver må tenke på. Jeg har tenkt det selv, før jeg begynte å jobbe med det. Men jeg mener man bør tørre mer, og se mennesket som en helhet. Man må se på ressursene også, og tørre å bryte noen grenser – både for deg selv og det som er tradisjonelt.

Fokus på arbeidslivet
På hjemmesiden for verdensdagen for psykisk helse 2010 står det at det er behov for å øke kunnskapen hos arbeidsgivere om hvordan man kan møte psykiske helseproblemer blant ansatte, og hvordan man skal tilrettelegge for at disse fortsatt kan være i jobb.

Fakta om Verdensdagen for psykisk helse:

  • Verdensdagen er landets største dugnad for psykisk helse.
  • Verdensdagen for psykisk helse er en offisiell FN-dag og markeres over hele verden 10. oktober hvert år. Den første markeringen var i 1992.
  • Det er i dag den størst kampanjen for psykisk helse i verden.
  • Formålet er å øke kunnskapen om, bidra til åpenhet, og bedre holdningene til psykisk helse.
  • Verdensdagen er en grasrotkampanje der tusenvis av lokale arrangører og ildsjeler hver høst setter psykisk helse på dagsorden i sitt lokalsamfunn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere