*Nettavisen* Nyheter.

- Alle kan være rollemodeller

Foto: James Darell ((c) James Darell)

Jenter må bli flinkere til å gi hverandre selvtillit, mener Cecilie (16).

23.09.09 14:50

(GIRLS): I forbindelse med Libresse sin Voice Battle-kampanje, tar vi opp temaer som har med jenter, mensen, selvtillit og tabuer å gjøre.

En undersøkelse gjennomført av nettopp Libresse, viser blant annet at jenter etterlyser mer oppmerksomhet i media når det kommer til informasjon om mensen – og har et savn etter kvinnelige rollemodeller. Men hva er egentlig en rollemodell?

- Det er vel en som man kan se opp til, mener Cecilie (16), som Girls har snakket med.

- Men jeg synes ikke det er nødt til å være en kjent person, det kan også være noen du ser opp til på skolen, eller kanskje noen du bare vet hvem er, gjennom en blogg eller liknende, sier hun.

Hva er ”oppgaven” til en rollemodell?

- Hvis man begynner å se på det som en oppgave, og tar det alt for seriøst, kan det jo bli litt feil, sier Cecilie.

- Det handler ikke om at de skal være helt perfekte, men heller å være flink til å gi de rundt seg selvtillit.

Hvordan gjør man det?

- Ved å vise selvsikkerhet selv, for eksempel. Å tørre å stå for det man mener, og tørre å si høyt hva man drømmer om og hva man har tenkt til å oppnå. Nesten være litt små-arrogant, det kan smitte over på andre, sier Cecilie.

- Jenter kan bli mye bedre på å gi hverandre selvtillit. Det er litt typisk at jenter søker oppmerksomhet fra guttene, men egentlig er det hva man høre fra andre jenter som virkelig betyr noe. Selvtilliten har veldig mye med hva du får fra venninnegjengen din å gjøre, sier Cecilie.

Hvordan kan man bli flinkere til å stå for egne meninger?

- Å stå for egne meninger handler jo også om selvtillit. Å ikke alltid søke bekreftelse hos andre, for alt mulig. Liksom ”Kan jeg gå i dette?”. Det er dumt at jenter snakker negativt om seg selv ofte, og tar alle forhåndsregler. Og for eksempel sier ”Jeg veit at denne buksa egentlig er skikkelig teit...” når man faktisk synes den er skikkelig fin! Da må man jo bare si det ... Men det er jo ikke så lett, avslutter hun.

Har du sterke meninger om mensen, selvsikkerhet, tabuer, vennskap eller kjærlighet? Bli med på Libresse Voice Battle, og få meningene dine på trykk!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.