*Nettavisen* Nyheter.

- Alle skal trives på kamp

Supportere, klubb og politi har jobbet fram et nytt sanksjonsreglement for Vålerenga Fotball.

10.02.12 11:04

I løpet av det siste året har det blitt utformet et nytt sanksjonsreglement som ligger til grunn for hvordan Vålerenga Fotball ønsker å ha det på sine arrangementer. Et samarbeidsforum bestående av representanter fra klubben, Klansstyret, KST og politiet har utformet reglementet.

- Sanksjonsreglementet hadde vært verdiløs uten at Klanen, KST og politiet hadde vært med på å utforme det. Dette er nå forankret i Klanen og i klubben, og det betyr mye for hvordan vi fremover kan samarbeide og håndtere eventuelle fremtidige utfordringer, sier sikkerhetssjef i Vålerenga Fotball, Tore Paulsen, til vif-fotball.no.

- Hvis det skjer noe som gjør at reglementet må tre i kraft i fremtiden, så vil vi i klubben samarbeide tett med Klanen for å utarbeide hva en eventuell sanksjon vil være.

Paulsen skryter av innsatsen Klanen, KST og politiet har lagt ned i samarbeidsforumet.

- Det er selvfølgelig viktig for fremtiden at vi ikke lener oss på dette reglementet, helst hadde jeg sett at vi aldri må ta det i bruk. Men, den tette og fine dialogen vi har hatt med Klanen, KST og politiet, gjør nå at alle parter har større forståelse for hverandres utfordringer og synspunkter.

- Dette legger et veldig godt grunnlag for videre samarbeid og for enda bedre trivsel for alle parter, avslutter Paulsen.

Klanen fornøyd

Vålerengas uavhengige supportere, Klanen, hadde et litt annet utgangspunkt enn klubben og politiet til samarbeidsforumet.

- Slike prosesser er aldri enkle, men det viste seg raskt at vi i hvert fall jobbet mot samme mål - at alle skal trives på kamp, og at det ligger en forutsigbarhet i hva som skjer hvis man gjør noe regelstridig, sier Erling Rostvåg, klubbkontakt i Klansstyret til klanen.no.

- Utgangspunktet for samarbeidsforumet og denne prosessen spesielt var en slags tillitskrise, en unødig konflikt mellom oss og politiet. Denne fikk vi raskt ryddet av banen, men da vi satte oss ned med dette konkrete reglementet gikk prosessen sakte: Vi har jo tross alt ulike utgangspunkt. Jeg synes dog det var riktig å ta seg god tid, slik at både formen på reglementet og innholdet ble preget av så mange som mulig.

Norsk fotball har fulgt prosessen

Også Norsk Supporterallianse (NSA) har fulgt prosessen.

- Klanen har alltid vært et av Norsk fotballkulturs store lokomotiver, og det er arbeidet de gjør er forbilledlig, både på og utenfor tribunen. Det nye tribunereglementet er et viktig og riktig skritt for å ta kontroll over uønskede situasjoner på tribunen; Klanen får være med å sette premissene, i bytte mot at de får mer frihet og kontroll over egne områder. Dette er demokrati i praksis, og mitt ønske for 2012 er at man ser lignende modeller spre seg i resten av landet. Skal man hindre konflikter, er dialog og forutsigbarhet de viktigste verktøyene man legger i verktøykassa, sier talsmann Audun Kjelstrup i NSA til klanen.no.

NFF, NTF og andre Tippeligaklubber følger med på hva som skjer i Vålerenga nå.

- Både i NFF, NTF og hos andre Tippeligaklubber har dette arbeidet blitt fulgt med argusøyne. Vi har fått signaler på at dette reglementet kan bli lagt til grunn for et slags felles regelverk i hele Norge - og det vil jo ha betydelige oppsider for oss. Dess flere som benytter seg av dette eller noe som ligner, jo greiere vil det bli for oss å farte rundt på borteturer, sier Rostvåg

- Nå har vi også SLO-ordningen rett rundt hjørnet og med litt flaks vil stemninga i dette dokumentet bidra til hvordan denne rollen tolkes. I Vål'enga-familien snakker vi godt sammen om dagen, men det er andre klubber og supporterklubber som ikke er på talefot. De kan nytte godt av en SLO og ikke minst en ramme å diskutere innafor. Det er en del der ute i fotball-Norge som nå bør skjønne at supportere er mer enn apekatter. Vi kan prates med, og om vi får litt frihet kan det til og med hende vi oppfører oss.

Se sanksjonsreglementet i sin helhet her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.