*Nettavisen* Nyheter.

- Alltid noen med alkohol-problemer

I sin første periode på Stortinget ble Rune J. Skjælaaen (Sp) fortalt at det alltid er noen med alkoholproblemer på Stortinget. Manglende nettverk gjør veien til flaska kortere.

09.02.06 13:20

- Det er alltid noen som har eller får problemer med alkohol mens de er på Stortinget. Dette var beskjeden Senterpartiets stortingsrepresentant fra Hordaland, Rune J. Skjælaaen fikk etter at han ble valgt inn på Stortinget høsten 2001.

SVs stortingsrepresentant og lege Olav Gunnar Ballo har i dag gått ut å sagt at stortingsrepresentantene blir utsatt for drikkepress. I dette legger Ballo at som representant blir man invitert på middager hvor det serveres alkohol.

- Jeg synes oppslaget er overdramatisert. Jeg tror ikke dette er et stort problem. Stortingsrepresentantene er ett snitt av befolkningen på godt og vondt, sier Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter til iBergen.no.

Må være bevisst
- Jeg er enig i at man må være bevisst om rollen alkoholen har. Vi blir invitert til middager med mennesker som er i Oslo kanskje en gang i året, og da blir det fort servert en god del alkohol. Vi nye på Stortinget har snakket om det, og forsøkt å bli bevisste på forholdet. Det må være legitimt å si nei, sier Aps representant, Hilde Magnusson Lydvo fra Voss til iBergen.no.

- Hvor vanskelig er det å si nei da?

- For noen er det vanskeligere å si nei til en drink enn andre. Alle har ikke det samme forholdet til alkohol, spesielt ikke de unge. Selv er jeg i mange middager hver uke, og tre glass hvitvin ansees kanskje ikke som mye til en middag, men når det serveres slike middager tre ganger i uken blir det fort en del alkohol, forteller Lydvo.

«Hvite dager»
Lydvo forteller også at hun av og til er nødt til å velge å ta såkalte «hvite dager» hvor hun ikke drikker alkohol, spesielt i perioder med mange middager.

- Det hadde vært greit om de som arrangerer lunsjer og inviterer stortingspolitikere ikke serverer alkohol, understreker Lydvo lattermildt.

Hun forteller at de «unge» representantene har diskutert problematikken rundt alkoholservering og inntaket.

- Jo, vi har hatt diskusjoner, og de som har vært på stortinget lenge har kommet med sine synspunkter i den anledning, forteller hun før hun haster til høring i justiskomiteen.

Tøft uten nettverk
Et av problemene mange av de folkevalgte på stortinget møter, er ofte store avstander til familie og venner.

- Det å være stortingsrepresentant og være borte fra familie og nettverk kan være ganske utfordrende. Ikke minst når man går på middager med personer som man har ett profesjonelt og ikke personlig forhold til, forteller Rune J. Skjælaaen til iBergen.no.

- Den største faren er at man setter seg ned med en øl eller ett glas vin når man kommer hjem. Det er livsfarlig. Privatlivet til en stortingspolitiker er veldig ensomt, derfor er det viktig å passe på alkoholforbruket på grunn av det manglende nettverket, understreker Skjælaaen.

Selv har Skjælaaen aldri opplevd noe drikkepress stortingsrepresentantene mellom, men det utelukker ikke at det er et problem.

- Vi har jo sett kolleger med alkoholproblemer som ikke takler situasjonen. Faren for å bli alkoholiker er større på grunn av manglende nettverk, men dette er ikke et utbredt problem blant representantene, sier Skjælaaen, som selv gjerne tar et glass vin til middag.

Ingen fritidsproblem
Fremskrittspartiets mann fra Knarvik, Gjermund Hagesæter, mener at oppslaget er en overdramatisering og kjenner seg ikke igjen i at manglende nettverk kan skape problemer.

- Det kan nok skje, men det er nok unntaksvis dette gjelder. På Stortinget er det lange dager og dermed har man ikke noen fritidsproblemer. Jeg kommer hjem fra jobben rundt nitiden på kvelden, da ser jeg litt på TV og så går jeg og legger meg. I helgen drar jeg hjem til familien på Knarvik. I går var jeg på foredrag og der drakk jeg bare ett glass hvitvin, forteller Hagesæter.

- Ja vel, men det er vel ikke vanlig å drikke vin på foredrag?
- Nei, men det var bufeet med mat etterpå, og da ble det servert vin, forklarer han.

Hagesæter tror ikke at de yngre politikerne har ett større problem med alkoholen enn de mer garvede politikerne, men så mener han de heller ikke har særlig med problem på dette området.

- Jeg har aldri opplevd alkohol som et problem blant representantene, sier Hagesæter som understreker at han ikke er altfor liberal om alkohol.

Laila Dåvøy og Ingebrigt Sørfonn (begge KrF) synes det er flott at Ballo belyser problemstillingen, men ønsker ikke å kommentere saken utover dette, opplyser informasjonsrådgiver i Krfs stortingssekretariat, Geir H. Bakkevoll til iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag