*Nettavisen* Nyheter.

- Alt de gjør, er å lage barn

Foto: FADI AL-ASSAAD (Reuters)

«Fredsmeglere» nyter luksuslivet istedenfor å fremforhandle fred.

16.04.13 09:55

En delegasjon fra Taliban ble i all hemmelighet sendt til Qatar med et amerikansk fly i 2010. President Barack Obamas administrasjon håpet delegasjonen kunne bidra positivt til en fredsforhandling mellom USA og Taliban, som kunne føre til et stabilisert Afghanistan, slik at amerikanerne kunne trekke seg ut med æren i behold.

Men slik gikk det ikke. Samtalene kollapset og tre år senere er det flere kilder som sier delegatene fra Taliban gjør fint lite i den qatarske hovedstaden Doha.

- Spiser og lager barn
- De bor bare her og nyter klimaanlegget, kjører rundt i luksusbiler, spiser og lager barn. Det er alt de kan gjøre, de har ikke noe å foreta seg, sier en afghansk diplomatkilde i Qatar til The New York Times.

Delegasjonen på minst åtte delegater, består av høytstående tjenestefolk fra Taliban-bevegelsen, deriblant tungvekteren Tayeb Agha som var stabssjef for mulla Muhammad Omar da han styrte Afghanistan før invasjonen i 2001.

Delegatene har ved flere anledninger avlagt besøk til den afghanske ambassaden i Doha, men kun for å registrere fødslene av nyfødte barn, ifølge diplomatkilden.

Amerikanerne skal ikke ha hatt reelle samtaler med Taliban siden 2012. Men vestlige diplomater i Kabul i Afghanistan sier de øyner et håp om nye samtaler i regi av afghanerne. På nåværende tidspunkt er ikke Talban involvert i offisielle fredssamtaler.

Vertskap for «selvmordsbombere»
Qatar har aldri offisielt uttalt at Taliban-representanter har kontor i hovedstaden, og den statsstyrte pressen omtaler heller aldri denne tilstedeværelsen.

- Taliban er en het potet for Qatar, sier en ikke-navngitt afghansk journalist i Qatar til avisen.

- Hvordan håndterer man å være vertskap for selvmordsbombere? De kan ikke vedkjenne seg dem før de (Taliban) slutter med den slags aktivitet, sier journalisten.

Til tross for stillstanden vil verken vestlige diplomater eller Taliban gi opp håpet om å få til fredsforhandlinger i Qatar.

- Det finnes Taliban-representanter overalt som snakker om fred, men amerikanske myndigheter anser Doha som det mest lovende sporet å følge, sier en diplomat.

Holder en lav profil
Taliban-delegatene i Doha holder en svært lav profil, og snakker aldri med pressen, noe som skal være en av betingelsene til qatarske myndigheter.

En afghansk diplomat møtte nylig på en av delegatene sammen med barna på et kjøpesenter i Doha. Diplomaten introduserte seg selv og sa: «Jaså, så du er fra det andre laget». Taliban-delegaten rødmet, snudde seg og forlot stedet med ungene på slep, ifølge The New York Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.