- Alt ristet og folk skrek

Foto: DANIEL MOREL (AFP)

Tre millioner berørt av jordskjelvet i Haiti - flere hundre begravd i ruinene.

13.01.10 13:53

- Alt begynte å riste, folk skrek og hus kollapset.

Slik beskriver Reuters reporter i Haiti, Joseph Guyler Delva, sekundene da jordskjelvet rystet Haiti tirsdag ettermiddag lokal tid. Han sier han har sett flere titall døde mennesker, og beskriver et totalt kaos i tiden etter at skjelvet ga seg.

- Jeg så mennesker, døde, under restene av bygninger. Folk ropte og løp i alle retninger.

Tre millioner berørt
Hvor mange som har mistet livet er det ingen som har oversikt over, men det anslås at flere tusen er døde. Røde Kors mener så mange som tre millioner mennesker - de fleste innbyggere i slummen rundt hovedstaden Port-au-Prince - er berørt.

- Man kan høre sorgen hos folk når det går opp for dem at de har mistet familiemedlemmer, når de ikke kan finne barna sine, sier Ian Rodgers, som jobber for Redd Barna.

- Men man hører også ropene som kommer fra de som leter etter folk i bygningsmassene, når de finner noen i live.

Les: Graver etter ofre med lommelykter

- Veldig mørkt
Redningsmannskaper leter etter kjøretøy som kan frakte de skadde ut av byen, men infrastruktur og strømnett er nede, og hjelpen utenfra har ikke kommet frem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Eduardo Munoz

Store deler av hovedstaden er lagt i ruiner, og natten har vanskeliggjort redningsarbeidet.

Henry Bahn ved Jordbruksdepartementet i USA, som er på besøk i det karibiske landet, forteller om et digert hull i bakken, der det tidligere lå flere hus på rekke og rad.

- Det er fullt av sammenraste vegger og skrot og piggtråd.

Les: 200 begravd under ett hotell

Jordskjelvet, som hadde sitt episenter like utenfor hovedstaden, hadde en styrke på 7,0 på Richters skala og ble etterfulgt av minst 13 etterskjelv, sju av dem med en styrke på over fem.

Flere tusen mennesker, som har mistet hjemmene sine og ikke har noe sted å gjøre av seg, har tilbrakt natten ute på gatene.

Graver med lommelykter
Flere medier og organisasjoner i Haiti melder at det ikke er hørt sirener fra ambulanser etter skjelvet, og at innbyggerne i stor grad er overlatt til å redde seg selv. En talsperson for FNs Mat for fattige-prosjekt, sier at hele byen er lagt i mørke.

- Det er tusenvis av folk som sitter i gatene, de har ingen steder å gjøre av seg, sier Rachmani Domersant til Reuters.

- Folk forsøker å grave ut ofre ved hjelp av lommelykter. Jeg tror anslaget på flere hundre døde er sterkt underdrevet.

Ber om hjelp
Haiti ber nå verden om hjelp.

- Jeg appellerer til hele verden, spesielt til USA, om å gjøre det dere gjorde for oss i 2008, da fire orkaner traff Haiti, sier Haitis ambassadør til USA, Raymond Alcide Joseph.

Den gang sendte USA et flytende sykehus til Haiti.

- Jeg håper dette skjer igjen, og at dere hjelper oss i denne vanskelige situasjonen. Jeg ber også haitiere som er i utlandet om å stå samlet og sende den hjelpen de kan.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.