RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Thomas Paust (Nettavisen)

- Alternativet er en global katastrofe

Sist oppdatert:
Følg klimaseminaret med Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre direkte.

FOLKETS HUS (Nettavisen): København skal være vertskap for det viktige klimatoppmøtet i desember hvor hensikten er å erstatte Kyoto-avtalen som utløper 2012. I den forbindelse holder SAMAK og LO et klimaseminar på Folkets hus tirsdag.

Gro Harlem Brundtland innleder seminaret i kraft av å være spesialutsending for FNs generalsekretær i klimaspørsmål, og mener verden må stå sammen for å bekjempe klimautfordringene.

- Alternativet er en global klimakatastrofe, sier Brundtland.

- Det er liten tvil om av klimautslippene er menneskeskapte. Hvis ikke CO2-utslippene halveres innen 2050, så vil temperaturen stige med flere grader, og mer enn de to gradene Norge og EU har satt som mål. Jeg tror vi klarer å begrense dette, sier hun.

Her kan du følge seminaret direkte.

Andre bidragsytere er utenriksminister Jonas Gahr Støre, Sveriges tidligere statsminister Göran Persson, nå leder av Socialistisk Internationales Kommisjon for et holdbart verdenssamfunn, samt Drew Nelson som er deltaker i USAs delegasjon ved klimaforhandlingene.

Klima var også på agendaen da lederne for G8-landene var samlet i Italia tidligere i sommer. Lederne ble enige om at de ikke vil tillate en høyere global temperaturstigning på mer enn to grader celsius innen 2050. I tillegg ønsker de å kutte klimautslippene med 80 prosent fram til 2050, mens utviklingsland kutter med 50 prosent innen samme tidsperiode.

Men FN har et mye mer ambisiøst klimamål enn det som ble presentert under toppmøtet i Italia.

- De linjene de hittil har dratt opp holder ikke, konstaterte FNs generalsekretær Ban Ki-moon etter G8-møtet.

FN håper alle de store industrilandene vil forplikte seg til en ny klimaavtale i København som skal erstatte dagens Kyoto-avtale. Flere store industriland har aldri ratifisert Kyoto-avtalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere