*Nettavisen* Nyheter.

- Altfor mange tilbringer natta med denne

Foto: Inge Wallumrød (Nettavisen)

Blodsugende insekter som denne trives stadig bedre på norske soverom.

24.10.11 16:25

Advarsel: Du vil trolig kjenne at det begynner å klø over hele kroppen etter å lest artikkelen.

Stadig flere nordmenn sliter med uønskede gjester i senga. Og nei, vi prater ikke om uheldige one-night stands, men veggedyr eller «bed bugs» som de kalles på engelsk. De små og vingeløse insektene lever av menneskeblod.

Har du bilder eller en spesiell skadedyrhistorie? Kontakt oss her

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ABS skadedyrkontroll

Legger 500 egg hver
Veggedyrene kryper gjerne oppi kofferten når du er i utlandet, og flytter inn i leiligheten din når du pakker ut. Årsaken til at de trives best på soverommet, nærmere bestemt i senga, er at insektene tiltrekkes av CO2 og kroppsvarme. Et veggedyr kan legge over 500 egg i året, ofte inneholder en infisert seng flere hundre insekter.

- Vi har merket en eksplosiv økning siden august. Det har nok sammenheng med at mange har vært på ferie i utlandet og uheldigvis har fått med litt uønsket bagasje i kofferten. Veggedyr har ingenting med dårlig hygiene å gjøre, men er et resultat av at nordmenn reiser mer enn tidligere, sier biolog og skadedyrteknikker Kari Rigstad i ABS skadedyrkontroll til Nettavisen.

Hun forteller at firmaet rykker ut på stadig flere veggedyroppdrag og befaringer. Prisen for å fjerne de blodsugende krypene varierer mellom 7000 - 40 000 kroner. Befaring er gratis.

- Vi benytter enten varme- eller kjølebehandling. Kjølebehandlingen går ut på at vi fjerner de infiserte møblene fra leiligheten og plasserer dem i en frysekonteiner som holder -18 grader. Jo flere møbler som må fryses, desto høyere pris. En del velger derfor å kjøpe nye møbler, sier Rigstad.

Vanskelige å bli kvitt
Avdelingsleder Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttets skadedyravdeling er svært bekymret over økningen av veggedyr i Norge.

- Vi har registrert en voldsom en økning siden 2007. Situasjonen er på ingen måte unik for Norge, men et voksende problem i hele den vestlige verden, sier Ottesen.

Han sier det kan være vanskelig å få bukt med problemet dersom veggdyrene først har kommet seg inn i boligen.

- Det starter som regel med et veggedyr eller to, men kan raskt stige til tusen dersom det går lang tid. Veggedyrene er oftest i senga, men de kan også gjemme seg bak bilder, stikkontakter eller langs vinduskarmer. Det kan ta flere år å bli kvitt problemet, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ABS skadedyrkontroll

Prøvestikker i huden
Ifølge Rigstad i ABS skadedyrkontroll kan det ofte gå lang tid før firmaet kobles inn.

- Kunnskapen om veggedyr har vært lav i Norge. De fleste som får veggedyr opplever at de får samlinger med små røde stikk på kroppen. Ofte kontakter de lege før vi blir koblet inn, sier hun.

Samlingene med stikk kommer av at veggedyrene prøvestikker i huden før de finner et sted der de suger blod. Når de har sugd nok blod slipper de opp huden og gjemmer seg igjen.

Som regel finner skadedyrteknikerne insektene ved hodeenden. Dette skyldes at insektene enser CO2 i ånden, som indikerer at det finnes noe levende de kan suge blod av i nærheten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Unngå koffert under senga
Ifølge Rigstad er steder med mye gjennomtrekk av mennesker spesielt utsatt.

- Selv de flotteste hoteller kan slite med veggedyr. Tipset mitt er derfor å ikke sette kofferten under hotellsenga. Dersom du gjør dette øker sjansen for at dyrene kryper opp i kofferten din og blir med hjem. Dersom du skal være på den sikre siden kan du putte hele bagasjen i en plastpose og legge den i fryseren noen dager når du kommer hjem fra reise, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Har du bilder eller en spesiell skadedyrhistorie? Kontakt oss her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag