*Nettavisen* Nyheter.

- Amerikaner hengt i Iran for drap begått i California

Antall henrettelser i Iran har skutt i været etter at den tilsynelatende moderate presidenten Hassan Rouhani kom til makten for et par år siden. Foto: Wikimedia Commons

Skal ha drept en venn i selvforsvar i Los Angeles.

01.12.15 22:53

En iransk-amerikaner skal ifølge Iran Human Rights ha blitt hengt i et fengsel i den iranske byen Karaj, 4. november.

Hamid Samiee skal ha blitt dømt for et drap som angivelig ble begått i California i USA i 2008. Da han kom tilbake til Iran, ble han arrestert og senere dømt til døden for drapet på en annen iransk-amerikaner som er identifisert som Behrouz Janmohammadi.

- Begge to hadde både iransk og amerikansk statsborgerskap. Deres amerikanske navn var Sam og Bruce. De hadde bodd i et iransk miljø i Los Angeles i flere år, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- USA kjent med saken
Det amerikanske utenriksdepartementet bekrefter overfor amerikanske medier at de er kjent med saken.

- Vi er kjent med meldingene om henrettelsen av en person med dobbelt statsborgerskap, herr. Hamid Samiei, sier en offisiell tjenesteperson i amerikansk UD til Washington Free Beacon.

- Vi har ennå ikke fått noen offisiell bekreftelse på hans død, men vi forsøker å innhente mer informasjon, sier tjenestepersonen.

- Forsøkte å utsette henrettelsen
Talsmann for amerikansk UD, Mark Toner, bekreftet på en pressekonferanse tirsdag, at Obama-administrasjonen har forsøkt via sveitsiske kanaler å få utsatt den planlagte henrettelsen av iransk-amerikaneren, men at Iran aldri besvarte deres henstilling.

- Vi aner ikke når han ble arrestert eller hvor lenge han har vært anholdt, sier Toner under pressekonferansen.

Amerikansk presse ville vite om amerikanske myndigheter var bekymret for om saken ville få noen konsekvenser for Irans villighet til å samarbeide med USA om atomavtalen. Spørsmålet ble imidlertid avvist av Toner som en «fullstendig urelatert sak».

En venn av Hamid Samiee, som ønsker å være anonym, sier følgende til Iran Human Rights: «Hamid og Behrouz var venner i California inntil de var involvert i en krangel som førte til at Behrouz trakk en kniv mot Hamid, og Hamid utøvde selvforsvar, som resulterte i at Behrouz døde.»

- Handlet i selvforsvar
Iransk-amerikaneren skal ifølge kilden ha blitt torturert under avhør. Rettsmyndighetene i Iran skal ikke ha tatt hensyn til at Hamid Samiee, ifølge eget utsagn, handlet i selvforsvar.

Ifølge anonyme kilder Iran Human Rights har vært i kontakt med, ble det utført en etterforsking i Los Angeles som endte med en tiltale på uaktsomt drap. Den iranske domstolen skal ha vært kjent med utfallet av den amerikanske etterforskningen, men ikke tatt hensyn til deres konklusjon.

- Hele grunnlaget for dommen var en tilståelse som ble gjort under tortur. Det viser hva slags rettsstat Iran er når en dømmer folk på denne måten. Vi vet om flere som tilstår fordi de er redde får å dø under tortur, sier Amiry-Moghaddam.

- Det er så tydelig at det ikke har vært en ordentlig rettsprosess, legger han til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mahmood Amiry-Moghaddam Foto: Roald, Berit (Scanpix)

- Ingen ambassade i Iran
USA har ikke hatt noe diplomatisk tilstedeværelse i Iran siden gisselaksjonen på den amerikanske ambassaden i Teheran i 1979. Amerikanerne har siden den gang brukt sveitserne som et mellomledd i sine diplomatiske forbindelser til Iran.

- Vi vet at amerikanske myndigheter gjennom den sveitsiske ambassaden har vært involvert for å hjelpe ham. Men det var ikke nok, sier Amiry-Moghaddam.

I henhold til Irans islamistiske straffelov, som er basert på sharialovgivning, er enhver iraner fra hvor som helst i verden underlagt den iranske straffeloven når de ankommer Iran.

Amerikansk UD: - Mangelfull rettsprosess
Amerikansk UD har svært lite informasjon om rettsprosessen til Hamid Samiei. En amerikansk tjenestemann sier til avisen Washington Free Beacon at Iran ikke anerkjenner dobbelt statsborgerskap.

- Den iranske staten varsler ikke Utenriksdepartementet når de pågriper en med dobbelt statsborgerskap. Generelt sett blir vi kjent med disse sakene gjennom venner eller familie av de pågrepne. Straks vi ble kjent med denne saken, spurte vi via sveitserne om en utsettelse av henrettelsen, og uttrykte vår dype bekymring for en tilsynelatende mangelfull rettsprosess i denne saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.