RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Amming gir smarte barn

Sist oppdatert:
Nå mener forskerne at barn som blir ammet vokser opp til å bli mer intelligente enn barn som ikke får brystmelk.

(SIDE2):Forskere ved McGill Universitetet har funnet ut at barn som fikk brystmelk da de var babyer gjorde det bedre i IQ-tester ved seks års alder. Det skriver BBC News tirsdag.

Bånd eller melk?
Det forskerne er usikre på er om det er selve båndet mellom mor og barn som skapes under ammingen eller om det er selve brystmelken som er linken.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Studien med 14.000 barn er den siste i en serie med rapporter som hevdes å ha en tilsvarende link. Det er den kognitive utviklingen som ser ut til å forbedres ved å amme over en lang periode.

I studien fant forskerne at de barna som ble ammet av mødrene sine de første tre månedene, hvorav noen også fortsatte til12 måneder, scoret i gjennomsnitt 5.9 poeng høyere på en IQ-test.

Lærerne klassifiserte også disse barna høyere akademisk i både lesing og skriving enn kontrollgruppa .

Forbedrer utviklingen
- Langtids-amming ser ut til å forbedre barnets kognitive utvikling, mente sjefsforskeren, professor Michael Kramer.

Det er fettstoffene i melken som sies å ha en effekt på intelligensen, men rapporten utelukket ikke det psykiske og følelsesmessige aspektet ved amming, som kan føre til forandringer i hjernens utvikling.

Forskerne foreslo også i sin rapport at brystmelken kan forsterke den verbale interaksjonen mellom mor og barn.

De offentlige anbefalingene fra Helsedirektoratet i Norge er at ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret – gjerne lenger dersom mor og barn ønsker det.

Derfor bør du amme
Sammensetningen av morsmelk kan variere noe fra kvinne til kvinne, men morsmelken gir nok energi og næringsstoffer til barnet (unntatt vitamin D) frem til seks måneders alder. Et spedbarn kan drikke mye morsmelk, over en liter pr. døgn, men dette varierer både fra spedbarn til spedbarn og i løpet av spedbarnsperioden. Spedbarn bør få morsmelk som eneste næring i de første seks levemånedene.

Nylig lanserte Elisabet Helsing sin nye bok om amming. Side2 var der da programleder Jon Almaas hjalp mamma med lanseringen.

Les saken her: - Jeg håpet å se noen pupper

Les også: Se den nye ammefilmen

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere