RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Anders var en typisk underdog

Foto: Scanpix/Privat
Sist oppdatert:
- Han ble mer og mer innesluttet, sier tidligere barndomskamerat av den terrorsiktede 32-åringen.

Anders Behring Breivik (32) er siktet for bombeattentatet i Oslo sentrum og massakren på Utøya fredag ettermiddag og kveld. Minst 84 mennesker ble skutt og drept på Utøya, mens syv mennesker ble drept i bombeeksplosjonen.

Breivik vokste opp på Skøyen på Oslo Vest, men skal ha flyttet til Rena i Hedmark for noen år tilbake.

- Innesluttet og distansert
En tidligere barndomskamerat, som ønsker å være anonym av hensyn til familien, forteller at Breivik hadde en vanskelig oppvekst. Faren skal blant annet ha forlatt familien mens Breivik ennå var en liten gutt.

- Som liten var han en helt vanlig gutt, men ettersom årene gikk så ble han mer og mer innesluttet og distansert. Det var på midten av 1990-tallet. Og til slutt så hilste han ikke på meg lenger. Jeg møtte ham tilfeldig for noen måneder siden, men da ville han ikke hilse på meg, sier barndomskameraten til Nettavisen.

- Han var så rar
Den tidligere barndomskameraten sier Breivik begynte å forandre seg allerede i begynnelsen av tenårene.

- Jeg merket at når vi møtte ham så var han så rar. Det var et eller annet. Han var bare veldig rar, og hadde rar humor. Han hadde noen venner, men hadde aldri mange venner. Han var aldri populær, men var en av de underdogene, sier barndomskameraten.

32-åringen har selv lagt ut en rekke kommentarer på sosiale medier og forumer som tyder på at han har svært høyreekstremistiske holdninger. Og politiet beskriver den pågrepne gjerningsmannen som en kristenfundamentalist.

- Trengte en følelse av tilhørighet
Barndomskameraten ble lammet av sjokk da det ble kjent at Breivik var mistenkt for å stå bak de grusomme hendelsene i Oslo og på Utøya.

- Jeg trodde ikke han var kapabel til å gjøre noe så sykt. Men det at han ble med i en høyreekstremistisk gruppe kom ikke som noe sjokk fordi han trengte en følelse av tilhørighet. Det så vi komme, sier barndomskameraten.

Breivik har blant annet vært en aktiv deltaker på forumet dokument.no. Her har han blant annet hatt ytringer rasistiske holdninger.

Twittermelding
På sin Twitterprofil har Breivik sendt ut en eneste melding, fem dager før bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya: «One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests». - «En persons overbevisning er like sterk som 100.000 som bare har interesser». Dette er et noe omskrevet sitat fra filosofen John Stuart Mill.

Eget firma
Breivik skal i 2009 har etablert sitt eget firma, Breivik Biofarm, som skulle drive med dyrking av grønnsaker, meloner, rot- og knollvekster, noe som betyr at han kan ha hatt tilgang til kunstgjødsel, som ofte brukes i fremstillingen av en bombe. Kilder TV 2 har pratet med har fortalt at bomben som eksploderte i Regjeringskvartalet var en gjødselbombe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere