RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Andersen spiller høyt

Sist oppdatert:
Næringsministeren økte den politiske innsatsen kraftig i spillet rundt Hydro-opsjonene
Av: Frode Buanes
Førsteamanuensis Gunnar Grendstad ved Universitetet i Bergen mener sparkingen av styreleder Jan Reinås kan slå tilbake på næringsministeren.

– Det er åpenbart at næringsministeren har tatt en veldig stor risiko. Da han sparket Reinås økte han innsatsen i den politiske potten betydelig, sier førsteamanuensis Gunnar Grendstad ved Universitetet i Bergen.

Han har politisk atferd blant sine forskningsområder og mener næringsminister Dag Terje Andersen spiller et høyt spill om dagen.

– Han har tatt en beslutning det kan settes spørsmålstegn ved og har ikke blitt skyldfri selv om han sparket Reinås. Næringsministeren er ansvarlig i siste instans og kan risikere sin stilling ettersom linjene går tilbake til ham.

– Mer ryddig å vente
Søndag, altså dagen før bedriftsforsamlingen i Hydro skulle avgjøre om styret i selskapet opptrådte forsvarlig i opsjonssaken, presset næringsminister Dag Terje Andersen styreleder Jan Reinås til å gå av.

– Det hadde vært mye mer ryddig å la bedriftsforsamlingen gjøre sin jobb først, sier Høyres Per-Kristian Foss til NA24 Bergen.

I kveld kan de 18 medlemmene av bedriftsforsamlingen gi tommelen opp for styrets oppførsel, til tross for at Andersen ga Reinås klar beskjed om at han ikke hadde statens tillit etter opsjonsbråket. Det kan bli en vanskelig situasjon å håndtere for næringsministeren.

– Det kan da lett oppstå en konflikt mellom staten og de øvrige eierne, sier Foss.

– Villedning
Høyre-politikeren mener regjeringen «sov i timen» da de ikke reagerte på de lukrative opsjonsordningene i juni, og at næringsministeren nå risikerte å bli innhentet av historien.

– De fryktet at handlefriheten kunne bli låst, og valgte en snarvei for å gi inntrykk av handlekraft. Dette er et forsøk fra næringsministeren på å rette oppmerksomheten mot bedriften og ikke mot seg selv, sier Foss.

Næringsminister Dag Terje Andersen var mandag formiddag ikke tilgjengelig for kommentar.

Opsjonsbråket

* 25/7 i år offentliggjør Hydro-styret at selskapets opsjonsordning blir avviklet, i tråd med pålegget fra regjeringen. Staten er Hydros største eier.
* Vedtaket innebærer at rundt 35 Hydro-ledere får i alt 210 millioner kroner utbetalt som følge av verdiøkningen i konsernet fra 2003 til 2006
* Debatten raser på grunn av de store summene. Representanter for LO og SV krever styreleder Jan Reinås' og konsernsjef Reitens avgang
* Opposisjonen i Stortinget anklager regjeringen for å reagere først da utbetalingene ble en mediesak, én måned etter at regjeringen ble orientert
* Regjeringen hyrer inn to advokatkontor til å granske saken. Jussekspertene strides om Hydro-styret har fulgt aksjeloven.
* Næringsminister Dag Terje Andersen oppfordrer styrelederen til å trekke seg
* 4/8 ber styret bedriftsforsamlingen om å ta stilling til avviklingen av opsjonsprogrammet, og stiller samtidig styreplassene sine til disposisjon
* 5/8 trekker Jan Reinås seg som styreleder
* Mandag kveld møtes bedriftsforsamlingen i Hydro for å vurdere styrets behandling av opsjonspakkene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere