- Andre land ville heller ikke ha sendt ut Krekar

Mulla Krekar

Mulla Krekar Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Ekspert på internasjonal strafferett tror ikke andre vestlige land kunne ha handlet annerledes enn Norge i Krekar-saken.

15.01.15 15:30

Mulla Krekar blir en fri mann om et par uker etter å ha sonet ferdig en dom for blant annet trusler mot Erna Solberg.

Høyesterett har for lengst besluttet at mulla Krekar skal sendes ut av Norge fordi han utgjør en trussel mot rikets sikkerhet. Men norske myndigheter vil ikke sende Krekar til Nord-Irak fordi han risikerer tortur og dødsstraff ved hjemsendelse.

- Ville andre vestlige land, som Norge liker å sammenligne seg med, ha håndtert Krekar-saken annerledes under samme forutsetninger, jusprofessor Jo Stigen?

- Nei. Folkeretten forplikter land til ikke å utlevere en person til et land hvor vedkommende risikerer tortur. Når det gjelder dødsstraff, er ikke det et absolutt forbud etter Folkeretten, så det kommer an på hva landet har forpliktet seg til. Norge har forpliktet seg til ikke å gjeninnføre og til å motarbeide dødsstraff gjennom en internasjonal konvensjon. Derfor kan ikke Norge utlevere personer til land hvor det er risiko for dødsstraff, sier Jo Stigen, som er ekspert på internasjonal strafferett ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

Forbud mot dødsstraff
Stigen henviser til en tilleggsprotokoll i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, som stater kan velge å slutte seg til. Det ene tillegget omhandler forbud mot dødsstraff. Stormakter som USA og Kina, har imidlertid ikke sluttet seg til dette tillegget.

- I og med at Krekar er i vår varetekt i dag, så har vi et ansvar for at han ikke blir utsatt for menneskerettighetskrenkelser der han sendes til. Dette følges også av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Stigen.

Jo Stigen Foto: UiO

- Risikerer tortur
Amnesty International Norge mener Krekar med stor sannsynlighet vil bli utsatt for tortur om han returneres.

- Hvis han risikerer tortur, er det vanlig at stater ber om en garanti om at det ikke vil skje. Hvis man får en troverdig garanti fra en stat, så stiller saken seg annerledes. Garantier kan være troverdige selv i land hvor det har forekommet tortur, sier Stigen.

- Hva skjer om Norge skulle bryte med tilleggsprotokollen i FN-konvensjonen?

- Da vil Norge ha begått folkerettsbrudd. Og hvis utleveringen er et brudd på den europeiske konvensjonen, vil Norge kunne bli brakt inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, sier Stigen.

- Ingen kan hindre Norge
- Men hva risikerer Norge da?

- Norge kan bli stilt folkerettslig til ansvar og få en dom imot seg. Dette vil samtidig kunne forårsake politisk fordømmelse fra andre stater, noe som nok ville svi mest for oss. Men ingen kan hindre Norge fysisk å utlevere ham. Det å begå folkerettsbrudd er problematisk for stater, og spesielt for Norge som bestreber seg sterkt på å følge Folkeretten. Samtidig er jo ikke brudd på Folkeretten noe uvanlig syn i verdenssamfunnet, sier Stigen.

- Har jeg forstått det rett at brudd på Folkeretten kun medfører fordømmelser, og ikke noe annet?

- Nei, ikke bare det. En dom mot Norge er noe mer enn en fordømmelse; det begrepet er nok stort sett forbeholdt reaksjoner fra andre stater.

Fakta

Fakta om mulla Krekar

Pålegger meldeplikt
Ettersom Frp, som nå er et regjeringsparti, likevel ikke klarer å få sendt Krekar ut av landet uten å bryte Folkeretten, har justisminister Anders Anundsen (Frp) besluttet å ta i bruk en lovhjemmel som kan pålegge Krekar meldeplikt og et bestemt bosted. Ønsket er å få sendt Krekar ut av hovedstaden.

Advokat Brynjar Meling hevder pålegget er ulovlig frihetsberøvelse, og vil prøve dette for retten.

Mulla Krekar var tidligere leder for islamistgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.