Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Andre ting er viktigere nå

Foto: (Skjermdump Al Jazeera)
Sist oppdatert:
Fiskeindustrien avventer effektene av tsunamien i Japan.

Japan er et meget viktig land for norsk fiskeindustri som nå rammes av jordskjelv og tsunami. Japan er Norges åttende viktigste eksportland målt i verdi, hvis man ser på den direkte eksporten av fisk fra Norge. I tillegg til dette havner det mye norsk fisk i Japan, som først har vært innom Kina.

- Vi har ikke begynt å tenke på de rent markedsmessige tingene ennå. Det er andre ting som er viktigere, så det vil jeg egentlig ikke gå inn på nå, sier administrerende direktør Terje Martinussen i Eksporutvalget for fisk til NA24.

Viktig for makrell
Martinussen opplyser til NA24 at det japanske markedet er det viktigste for norsk makrell. I tillegg til dette sendes det mye lodde og fersk laks.

Totalt sendte norske fiskeeksportører fisk for 2,3 milliarder kroner inn i det japanske markedet i 2010.

Stengte flyplasser
Flyplassen i byen Sendai, som har 1 million innbyggere og ligger 310 kilometer nord for Tokyo, ble oversvømmet av tsunamien. I tillegg til dette var Narita flyplassen og Haneda flyplassen i Tokyo begge stengt fredag. Dette vanskeliggjør eksporten for norsk fiskeindustri.

Landets største togoperatør, East Japan Railway Co. droppet alle togavganger i Tokyo-området. Fredag formiddag ble det videre meldt at Cosmo Oil Co's rafineri sto i brann utenfor Tokyo, mens byens atomkraftverk ble stengt ned.

NA24 har kontaktet flere næringslivspersoner i Japan fredag morgen, uten å lykkes. Det virker som også det japanske telefonnettet sliter.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!