*Nettavisen* Nyheter.

- Andre ting er viktigere nå

Fiskeindustrien avventer effektene av tsunamien i Japan.

11.03.11 11:59

Japan er et meget viktig land for norsk fiskeindustri som nå rammes av jordskjelv og tsunami. Japan er Norges åttende viktigste eksportland målt i verdi, hvis man ser på den direkte eksporten av fisk fra Norge. I tillegg til dette havner det mye norsk fisk i Japan, som først har vært innom Kina.

- Vi har ikke begynt å tenke på de rent markedsmessige tingene ennå. Det er andre ting som er viktigere, så det vil jeg egentlig ikke gå inn på nå, sier administrerende direktør Terje Martinussen i Eksporutvalget for fisk til NA24.

Viktig for makrell
Martinussen opplyser til NA24 at det japanske markedet er det viktigste for norsk makrell. I tillegg til dette sendes det mye lodde og fersk laks.

Totalt sendte norske fiskeeksportører fisk for 2,3 milliarder kroner inn i det japanske markedet i 2010.

Stengte flyplasser
Flyplassen i byen Sendai, som har 1 million innbyggere og ligger 310 kilometer nord for Tokyo, ble oversvømmet av tsunamien. I tillegg til dette var Narita flyplassen og Haneda flyplassen i Tokyo begge stengt fredag. Dette vanskeliggjør eksporten for norsk fiskeindustri.

Landets største togoperatør, East Japan Railway Co. droppet alle togavganger i Tokyo-området. Fredag formiddag ble det videre meldt at Cosmo Oil Co's rafineri sto i brann utenfor Tokyo, mens byens atomkraftverk ble stengt ned.

NA24 har kontaktet flere næringslivspersoner i Japan fredag morgen, uten å lykkes. Det virker som også det japanske telefonnettet sliter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag