RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VANT SAKEN: Familien Fjeld og Levell Hansen har fått medhold i at Andreas Levell Hansen (21) døde av overdose fordi rutinene sviktet. (Foto: Erik hagen)
VANT SAKEN: Familien Fjeld og Levell Hansen har fått medhold i at Andreas Levell Hansen (21) døde av overdose fordi rutinene sviktet. (Foto: Erik hagen)

- Andreas (21) døde av overdose fordi rutinene sviktet

Sist oppdatert:
Norsk Pasientskadeerstatning mener Andreas Levell Hansen (21) har krav på erstatning, etter at han døde av en overdose heroin.

Avdøde har krav på erstatning, og han kunne vært i live hvis ikke rutinene hadde sviktet. Det skriver f-b-no.

Det fastslår Norsk Pasientskadeerstatning i sin kjennelse 29. oktober i år

– En gal vurdering

Dette til tross for at Helsetilsynet i Østfold allerede i januar for et år siden fastslo at ingen enkeltpersoner ved Origosenteret i Våler kunne klandres i forbindelse med behandlingen av den unge, narkomane gutten fra Onsøy i Fredrikstad.

Det fastslås nå at det var en gal vurdering av Origosenteret å bortvise en ung gutt med rusproblemer, med den følge at han senere samme dag ruset seg på heroin, og døde – i februar 2011.

– Knusende dom

«Dersom gjeldende retningslinjer hadde vært fulgt (...) kunne overdosedødsfallet i denne situasjonen mest sannsynlig vært unngått,» skriver seniorrådgiver Kari Tangen Vattekar, som har ledet saksbehandlingen i Norsk Pasientskadeerstatning.

– Andreas Levell Hansen har krav på erstatning etter pasientskadeloven, fastslår hun.

Origosenteret og familien har hver for seg fått redegjort for sine syn i saken, og de etterlattes fremstilling og behandlingssenterets redegjørelse av behandlingen avdøde fikk er lagt til grunn, sammen med Norsk Pasientskadeerstatnings egne fagfolk.

På bakgrunn av dette er hovedkonklusjonen: «Det foreligger pasientskade som følge av svikt ved ytelse av helsehjelp.»

– Andreas døde av overdose fordi Origosenteret sviktet ham. Det er kategorisk fastslått, og det er en knusende dom. Særlig rystende er det at Norsk Pasientskadeerstatning uten forbehold fastslår at livet til gutten kunne vært reddet, dersom rutinene var blitt fulgt, sier familiens advokat, Harald Otterstad til avisen.

Les også f-b.nos sak: Grusomt at ingen skal straffes

– Godt å bli trodd

Guttens foreldre, Mona Levell og Øivin Fjeld, har slåss i to år for å nå fram i saken.

– Vi puster lettet ut over kjennelsen, og er svært godt fornøyd. Det grusomme er at vi aldri får Andreas tilbake, men kjennelsen betyr at vi endelig er blitt trodd, at det var riktig at Origosenteret sviktet gutten vår, og at noen ved behandlingssenteret har skyld for at rutiner sviktet, sier Øivin Fjeld.

– Dårlig dokumentert

Institusjonssjef Solveig Lie mener at Origosenteret ikke har dokumentert nok i journalen på hva som ble gjort. De har endret rutinene etter Helsetilsynets pålegg.

- Hva er det egentlig som har sviktet hos dere?

- Når Helsetilsynet og Norsk Pasientskadeerstatning gjør sine vurderinger, vurderer de ut fra hva som faktisk er nedtegnet skriftlig. Vi har ikke dokumentert godt nok skriftlig hva vi har gjort. Det er ikke den medisinske vurderingen som har sviktet.

- Hvordan kan du vite sikkert at ikke det medisinske sviktet når dokumentasjonen er mangelfull?

- Det har jeg ikke noen kommentar til, sier Lie og legger til:

- Medisinske vurderinger er vanskeligere å overprøve. Det er dokumentasjonen som blir vurdert.

Origosenteret eies og drives av Kirkens Bymisjon. Men det er Helse Sør Øst som er oppdragsgiver.

- De som henviser pasienter til oss vet hvor vanskelige avveininger vi står overfor. Vi skal ha det 100 prosent rusfritt på institusjonen, men vi skal samtidig ta vare på alle. Dette er en motstridende del av oppdraget vårt, sier Lie.

- Hvor alvorlig er avgjørelsen til Norsk Pasientskadeerstatning for Origosenteret?

- Den er alvorlig fordi saken fikk et fatalt utfall. Ingen ønsker at behandlingsopplegget skal ende slik. Vi er der for å hjelpe den rusavhengige. Dødsfallet er veldig belastende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere