*Nettavisen* Nyheter.

- Angrep mot skolebarn er en krigsforbrytelse

Minst 130 personer, de fleste av dem skolebarn, ble drept i angrepet mot skolen i Peshawar nord i Pakistan. Over 120 er skadd, opplyser provinsmyndighetene. Foto: A Majeed (Afp)

Jan Egeland og Flyktninghjelpen fordømmer angrepet på skolen i Pakistan.

16.12.14 14:33

Norge leder arbeidet med å få på plass et nytt, internasjonalt regelverk som skal sikre skoler i konfliktområder. Bare noen timer før det endelige utkastet til regelverket ble lansert i Genève tirsdag formiddag, gikk Taliban til angrep mot en barneskole i Peshawar i Pakistan.

Minst hundre barn er drept i angrepet, og like mange er skadet.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, sier angrepet er en rystende påminnelse om at det haster med å få samlet verdens stater rundt det nye regelverket.

- Dette er et rystende eksempel på hvor ubeskyttet skoler og skolebarn er i vår tids kriger og kriser, sier Jan Egeland til Nettavisen.

- Norge har påtatt seg å lede arbeidet med å få tilslutning til nye regler for beskyttelse av alle skoler og utdanningssteder fra militær bruk og misbruk, sier Egeland.

- En krigsforbrytelse
Han sier skoler brukes stadig mer systematisk til militære formål, og at det er en økt tendens til at væpnede grupper tar i bruk skolebygg.

- Angrep mot skolebarn er en krigsforbrytelse, og det skal man straffes hardt for. Det er den verste forbrytelse som finnes, sier Egeland.

- Skoler må være beskyttede soner. Og det må slås knallhardt ned på enhver form for misbruk av skoler.

Flyktninghjelpen gir barn og unge utdanning i et tyvetalls av verdens verste konfliktområder. I flere av disse områdene har angrep mot skolebarn, lærere, skoler og militær bruk av skoler økt i 2014. Bare i Syria er det 2,8 millioner syriske barn er utenfor skolen.

90 prosent av terroren
Egeland reagerer også på at terrortrusler og terrorhendelser i Vesten får enorm oppmerksomhet i verdenspressen, mens land som virkelig er rammet av terror, blir knapt nevnt.

- Enhver stor eller liten terrorhandling eller trussel i vestlige land får enorm oppmerksomhet, som vi så nå langt borte i Australia, sier Egeland og henviser til mandagens gisseldrama i Sydney.

- Mens dette her, hvor mange barn ble drept, er altså realitetene for de fem landene som har 90 prosent av all terroren i verden. Disse landene er Syria, Irak, Pakistan, Afghanistan og Somalia. Og det er der innsatsen å må rettes inn. Der drepes barn i hundretalls. Det er ikke riktig at det er mye terror i Vesten. Det er i disse fem landene det aller meste skjer, sier han.


Brende fordømmer angrepet
Utenriksminister Børge Brende (H) er urolig over det økende voldsnivået i Pakistan.

- Jeg fordømmer på det sterkeste terrorangrepet mot en skole i Peshawar i Pakistan i dag. Å angripe barn og lærere på denne måten er avskyelig, sier utenriksminister Børge Brende i en uttalelse.

Brende sier han er sterkt urolig over det økende voldsnivået i Pakistan, og at det er tragisk at så mange mennesker er drept i en meningsløs handling bare få dager etter å ha feiret en fredspris til støtte for barn og retten til utdanning.

- Beskyttelse av skoler er en prioritet i den norske utdanningssatsingen. Norge har tatt lederskap i å utvikle internasjonale retningslinjer for beskyttelse av skoler og universiteter i væpnet konflikt. Dette angrepet viser at slike retningslinjer er helt nødvendige, avslutter Brende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.