*Nettavisen* Nyheter.

- Angrer ikke et sekund

ANGRER IKKE: Faizullah Muradi kjempet for de norske styrkene mot Taliban for å redde sin egen nasjon. Nå er han sikker på å bli drept hvis han reiser tilbake. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Faizullah Muradi er sikker på å bli drept i hjemlandet på grunn av sitt arbeid for de norske styrkene. Håpet er asyl i Norge.

15.06.14 12:20

- Jeg blir drept om jeg drar tilbake.

Tilbake i huset sitt i Mandal sitter Faizullah Muradi. Afghaneren som iførte seg uniform og kjempet på norsk side under krigen i Afghanistan.

I tre år tjenestegjorde han som tolk for de norske utenlandsstyrkene. Han fikk våpenopplæring, og deltok aktivt i kampene. Som han selv sier til Nettavisen:

- Jeg var mer en soldat enn tolk.

Klikk på bildet for å forstørre.

DELTOK: I tillegg til å være tolk, deltok Faizullah Muradi (22) i kamper for de norske styrkene i Afghanistan. Foto: privat


22-åringen var 18 år da han skrev under kontrakten med det norske forsvaret.

- Jeg gjorde det for å kjempe mot Taliban. Vi gjorde vårt beste for min nasjon, og jeg angrer ikke et sekund. Selv om det var å sette mitt og familiens liv i jeopardy.

Les også: - Dette er virkelig gode nyheter

Les også: Asyl-nei til halvparten av afghanske tolker

- Måtte rømme
Etter det tredje året skjønte han at han var i fare. Taliban forsto hva han jobbet med. Da familien til slutt ba ham om å flykte, gjorde han det.

- Det ble farlig for meg å være i Afghanistan. Da familien min og jeg fikk trusler, tenkte jeg at det var på tide å rømme, forteller han.

Fakta

Afghanistan-tolkene:

Han flyktet via Hellas og Italia før han til slutt kom seg til Norge og Mandal.

- Jeg bodde her i åtte måneder. Men hadde ikke arbeidstillatelse, eller lov til å gå på skole. Jeg måtte bare sitte og vente. Etter hvert fikk jeg meg jobb som frivillig på biblioteket i Mandal, og det var min måte å komme meg ut fra det åpne fengselet på, forteller han.

I mai i år fikk han asylsøknaden sin avslått, og da politiet kom på døra ble han deportert tilbake til Italia - der norske myndigheter mener han skal søke asyl.

Begrunnelsen var at Muradi er en såkalt «dubliner» - en person som faller innunder Dublin-avtalen. En avtale mellom EU-landene, Island, Sveits, Liechtenstein og Norge, som skal sikre at asylsøkere kun kan søke om asyl i ett av landene.

UDI mente derfor at 22-åringen etter avtalen skulle ha søkt asyl i Italia.

- Da jeg ble deportert til Italia følte jeg meg enormt ensom. Jeg hadde ingen og visste ikke hva jeg skulle gjøre, forteller han.

Klikk på bildet for å forstørre.

STØTTE: Flere av Muradis tidligere kollegaer i de norske internasjonale styrkene har kjempet for at tolken skal få bli i Norge. Foto: privat

Ser på søknaden på nytt
Etter stort press fra Muradis støttespillere i Forsvaret, venner og media ba statsminister Erna Solberg om at Justis- og beredskapsdepartementet måtte se på saken på nytt. Det ble klart at tolken fikk komme tilbake til Norge i påvente av en avklaring.

- Det var helt utrolig å få komme tilbake. Det hadde jeg aldri trodd. Velkomsten og støtten jeg har fått er enorm. Det føltes som å komme hjem. Nå håper jeg myndighetene forstår at det er farlig for meg å reise tilbake til Afghanistan.

Tirsdag møtte han UDI. Der ble han intervjuet om farene ved å reise tilbake til hjemlandet. Et møte han føler gikk bra.

- Nå håper jeg virkelig på et positivt svar på søknaden.

Samtidig bekymrer Muradi seg for familien i Afghanistan. Han er redd de er i fare som følge av hans innsats for de norske styrkene.

- Jeg vet ikke om de får kommet til Norge, men de må i alle fall ut av hjemlandet mitt. Det er ikke trygt for dem der. Aller mest tenker jeg på de to brødrene mine. En av dem har tidligere blitt bortført, forteller den unge tolken.

22-åringen er også redd for at artikler om ham skal føre til at tilhengere av Taliban gjør noe mot familien hans.

- Jeg skal kontakte alle instanser som muligens kan hjelpe meg med å redde dem.

- Mener jeg er en bedrager
Etter at det ble klart at UDI skal se på Muradis asylsøknad på nytt, har han fått trusler flere uhyggelige meldinger.

- De kommer ikke fra Norge, men fra mennesker i Syria og andre arabiske land. De skriver at jeg er en bedrager og at jeg ikke fortjener å være i Norge. De vil ha meg straffet etter islamsk lov, fordi de mener jeg har kjempet mot islam.

- Men jeg bryr meg ikke om dem. Jeg har funnet ut at verden ikke bare er et godt sted. Det finnes heller ikke kun bra folk.

På spørsmål om den 22 år gamle afghaneren ønsker å reise hjem til Afghanistan noen gang, svarer han kun reiser tilbake hvis det er total fred.

- Da mener jeg ikke den freden som det snakkes om nå. Jeg mener full fred. På den måten at vestlige kan reise på ferie til landet, uten risiko. Da drar jeg tilbake, men ikke før det, sier han uten å legge skjul på at han savner et trygt Afghanistan.

- Det gjør jeg. Det er landet jeg er født i, og jeg er glad i det. Men jeg kunne ikke bli der. Nå føler jeg meg hjemme i Norge, og har samme følelser for mitt nye land.

Nå ser han fram til å skape et liv.

- Jeg skal ta opp skole, og forhåpentligvis få meg en jobb.

Klikk på bildet for å forstørre.

UNIFORMERT: Muradi gikk kledd i norsk uniform. Foto: privat


Les også: Forsvaret brukte mindreårige som kamptolker

Les også: Blir frarådet å søke asyl i ItaliaNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag