RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TILTALT: Ratko Mladic (72), som har fått tilnavnet Slakteren fra Srebrenica, er tiltalt for å stå bak massakren på rundt 8000 muslimske gutter og menn i Srebrenica i juni 1995.
TILTALT: Ratko Mladic (72), som har fått tilnavnet Slakteren fra Srebrenica, er tiltalt for å stå bak massakren på rundt 8000 muslimske gutter og menn i Srebrenica i juni 1995. Foto: Uncredited (Ap)

- Anklaget for det verste man kan tenke seg

Sist oppdatert:
«Slakteren fra Srebrenica» vil trolig spille på at han ikke klarer å skille på virkelighet og fiksjon.

Forsvaret til den tidligere bosniske hærsjefen Ratko Mladic starter sin prosedyre i krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia mandag.

Dommer Alphons Orie har gitt forsvaret 207 timer til å legge fram sin sak, like mye tid som aktoratet som avsluttet sin del av rettsforhandlingene tidligere i år.

Den 72 år gamle Mladic er tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia tidlig på 1990-tallet da 100.000 mennesker ble drept og 2,2 millioner ble hjemløse.

- Han er anklaget for omtrent de alvorligste krigsforbrytelser man kan tenke seg, nemlig folkemord i Srebrenica, beleiringen av Sarajevo og andre alvorlige krigsforbrytelser i Bosnia, sier Balkan-ekspert og professor Svein Mønnesland til Nettavisen.

Hukommelsessykdom
Mladic ble pågrepet i Serbia og overført til Haag i 2011. Han avviser hele krigsforbryterdomstolen som en satanisk sammensvergelse, og advokatene hans framstiller ham som en patriot og soldat som bare fulgte ordre.

Det er ventet at forsvarerne vil si at Mladic lider av en hukommelsessykdom som gjør det vanskelig for ham å skille på fiksjon og virkelighet, ifølge BBC.

- Jeg kan ikke tenke meg annet enn at han blir dømt og at han ender med livsvarig fengsel. Jeg tror ikke forsvarerne hans kommer noe vei med å spille på helsetilstanden hans, sier Mønnesland.

- Det ville vært en hån mot bosniere og alle som led under krigen om han ikke skulle bli dømt. Man får håpe at denne saken går sin gang og at han får sin dom, sier han.

Massaker på 8000
Blant de alvorlige tiltalepunktene er massakren på rundt 8000 gutter og menn i Srebrenica i juni 1995. Den massakren regnes som den verste i Europa siden annen verdenskrig.

I tiltalen anklages han også for å ha ledet en kampanje for å rense deler av Bosnia for ikke-serbere og gjøre dem til en del av et større Serbia.

Han er også anklaget for å ha stått bak den 44 måneder lange beleiringen og beskytningen av Sarajevo, som kostet 10.000 mennesker livet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere