Gå til sidens hovedinnhold

- Anundsen blir byttet ut til høsten

Men professoren får ikke støtte hos Frp-topp.

Tirsdag fremmes mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen (Frp) fra de rødgrønne i asylbarnsaken.

Like før klokken 15, viste en votering fra salen at 72 ønsket mistillit, mens 97 avviste forslaget.

Les også: Refses foran full stortingssal

Anundsen overlevde denne runden, med støtte fra regjeringens støtteparti, KrF og Venstre, som heller vil gi ham «sterk kritikk».

«Sterkt kritikkverdig»

Følgende kritikk ble vedtatt, med 92 mot 77 stemmer:

«Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen ikke har gitt dekkende informasjon til Stortinget og ikke sørget for at den varslede politikkendring ble fulgt, i saken om utsendelse av lengeværende asylbarn.»

Det betyr at dagens fem timer lange møte ikke får noen direkte konsekvenser for justisministeren.

- Han er svak

Men hvor svekket er Anundsen etter dette?

Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen ((UiB) beskriver justisminister Anders Anundsen som en «svak statsråd».

- Han fremstår som svak i forhold til regjeringsplattformen, men sterk hva angår Frps program, sier Aarebrot og utdyper:

- Alle ting han har gjort feil, kommer Frp til gode. Hvor lenge kan han bli sittende, spør Aarebrot.

Les også: - Ansvaret er mitt

- Må gå fra Justisdepartementet

- Ja, hva tror du blir konsekvensene for ham?

- Jeg tror Anundsen må gå fra Justisdepartementet, trolig etter høstens kommunevalg. Det er sannsynlig at statsminister Erna Solberg (H) vil foreta endringer etter høstens valget, så det er et naturlig tidspunkt.

- Tror du i så fall at Anundsen må forlate regjeringen?

– Det er ikke sikkert, han kan bli omplassert til et annet departement, hvis Siv Jensen ikke ønsker å «straffe» Anundsen. Sånn sett blir det et mindre prestisjetap for Frp, mener Aarebrot.

- Vil Anundsen det, da?

- Dette er ikke et spørsmål om hva han vil, men hva sjefen bestemmer, sier Aarebrot.

Les også: KrF: - Svært alvorlig og kritikkverdig
Les også: Venstre: - Anundsen-info påvirket stemmegivningen

- Større avstand til Frps politikk

Han mener Anundsen i så fall bør lede et «lettere» departement, med litt større avstand til den politikken Frp markerer seg mest på.

- Hvorfor mener du han ikke kan fortsette?

- Hvorfor skal regjeringen fortsette med en statsråd det rettes sterk kritikk mot? I tidligere høringer har KrF og Venstre kommet med hardere kritikk enn Ap, som likevel konkluderer strengere. Ap vil i dag markere seg i en sak de vet ikke får noen reelle konsekvenser, det er naturlig at de gjør i opposisjon, mener Ap-sympatisør Aarebrot.

Les også:Kraftsalve fra Ap mot Anundsen

- Politisk uenighet

Anundsen selv mener mye av debatten koker ned til politisk uenighet.

– Dette en sak der det har vært stor uenighet om de faktiske forholdene, og stor uenighet om konklusjonene. Det er en politisk uenighet – som en er nødt til å leve med, sa han i vandrehallen rett etter avstemningen.

Uttalelsene gir grunn til å spørre om Anundsen tar kritikken på alvor, mener Arbeiderpartiets Jette Christensen.

– Jeg opplever ikke at vi har en ydmyk minister som tar dette på alvor. Han ser på denne debatten med et skuldertrekk. Det har vært svært vanskelig for kontroll- og konstitusjonskomiteen å få ut informasjon. Det føyer seg inn i den generelle mistilliten som fra vår side kommer i tillegg til den konstitusjonelle mistilliten, sier Christensen til NTB.

Ulf Leirstein: - En av de beste

Frps justispolitiker talsmann Ulf Leirstein er av en helt annen oppfatning:

- Jeg jobber veldig tett sammen med Anders og mener han er en av de dyktigste justisministeren vi har hatt på mange år. Så jeg ser ingen grunn til å bytte ham ut, sier Leirstein til Nettavisen.

Så kommer han med et spark til Ap:

- Jeg er glad for at det spillet Ap driver med i Stortinget i dag, ikke får konsekvenser.

- Venstre og KrF kommer også med sterk kritikk. Hvordan rammer statsråden deres?

- På ingen måte. Vi står på stødig grunn. Så lenge de ikke stemmer for mistillit, er det ikke mistillit, mener Leirstein.

- Vi leverer, hver dag

- Hvorfor mener du Anundsen er «en av de beste»?

- Det som er viktig, er at vi leverer på det som står i regjeringsplattformen. Det gjør Anundsen, hver eneste dag, sier hans støttespiller.

- Hvilke saker tenker du på?

- Måten han er offensiv i forhold til fengselsplasser, at vi har et lavt antall asylsøkere, uttransporterer de som ikke skal være her og at vi aldri har hatt så mange politifok i gatene. Vi leverer, avslutter Leirstein.

Høyre: Antall utsendte barn ikke egnet i asylsaken

I mistillitsdebatten mot justisministeren tirsdag, sa Høyres Michael Tetzschner at forhold ute i verden betyr så mye for hvor mange som blir returnert, at statistikken er uegnet til å si noe om politikkendringen ble satt ut i livet, skriver NTB.

– Man kan altså ikke lese dette ut fra søylediagram. Da skal du i så fall ha en svært livlig fantasi, trolig så livlig at du ikke burde vært i politikken, sa han.

Et hopp i antall returer i fjor høst er blitt brukt som et argument for at justisministeren burde forstått at politikkendringen ikke ble fanget opp i politiet.

Høyres konklusjon etter behandlingen i kontroll- og konstitusjonskomiteen er at det ikke er grunnlag for mistillit mot Anundsen – fordi han ikke har brutt informasjonspolitikken.

– Opplysningene som ble gitt, var fullgode ut fra de spørsmål som ble stilt, sa Tetzschner.

- Anundsen fortjener honnør

I debatten i Stortinget uttalte også Helge Thorheim (Frp) at justisminister Anders Anundsen fortjener honnør, fremfor mistillit.

– En må kunne hevde at den nye politikken nådde politiet, sa Thorheim.

Han viste til at Anundsen fremførte en beklagelse i Stortinget før jul for at Politidirektoratet ikke formidlet politikkendringen ut i etaten, og at han har tatt selvkritikk på at han kunne vært tydeligere overfor direktoratet.

– I tillegg har Anundsen nådd måltallene. Det fortjener han honnør for, sa Thorheim.

Reklame

NÅ: Milrab startet Black Week-salget i kveld