- Ap aksepterer ikke SV med stor makt

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Langt fra rødgrønn idyll overalt.

På regjeringsnivå har SV og Arbeiderpartiet holdt tett sammen i seks år, men lokalt er det ikke alltid like rosenrødt mellom de to partiene.

- For Ap har det nok vært umulig å akseptere et SV med stor og reell makt, sier Nesodden-ordfører Christian Hintze Holm (SV).

Holm, som torsdag var gjesteredaktør i Nettavisen, har vært ordfører i Nesodden i Akershus i åtte år. Han har ikke mye positivt å si om Aps samarbeidsvilje.

- Storebror-holdning
- Det har vel noe med storebror-holdninger å gjøre, og manglende vilje til å dele makt. Så langt har det stått i veien for et samarbeid, sier Holm.

Han viser også til forskjellene i politikken som partiene fører lokalt, som også er med på å sette en stopper for et rødgrønt samarbeid.

- Det er en del klare politiske skiller, spesielt synet på utbygging i forhold til miljø. På Nesodden framstår et «kraftsosialistisk» Ap, som oftest er i allianse med Frp, som nokså umusikalsk, sier Holm.

Holm ble i 2007 gjenvalgt som ordfører i et direkte ordførervalg, der han fikk 40 prosent av stemmene.

Les også: SV-ordfører styrer Nettavisen

SV har i dag 5 ordførere, mens Ap har 179 ordførere.

- Vanskelig samarbeid
Én kommune hvor det også har vært samarbeidsproblemer mellom Ap og SV, er Namsos i Nord-Trøndelag.

- Det er ikke mange steder SV har utfordret Ap så sterkt som i Namsos, men de stedene det har skjedd så har samarbeidet mellom SV og Ap vært vanskelig, sier SVs ordførerkandidat i Namsos, Kåre Aalberg, til Nettavisen.

Ap hadde hatt makten i kommunen siden krigen, men så gjorde SV er knallvalg i 1999, og da begynte problemene.

- SV hadde i flere valgperioder vært et støtteparti for Ap, men da SV for første gang ble større enn Ap, så gikk Ap til de borgerlige partiene, forteller Aalberg.

I 2003 ble SV enda større enn Ap, og partiene inngikk et valgteknisk samarbeid. Aalberg ble da ordfører.

- SV torpederte
Men i 2007 brøt samarbeidet sammen igjen, da Ap et par prosentpoeng større enn SV - og inngikk et samarbeid med Høyre, Venstre og KrF - i stedet for SV.

- Vi stilte opp og var klare til å samarbeide, men jeg mener det var SV som torpederte dette samarbeidet, sier nåværende Ap-ordfører i Namsos, Morten Stene.

Ifølge Stene hadde de to partiene en skriftlig avtale om et rødgrønt samarbeid, men han hevder SV brøt avtalen.

- Jeg opplever at SV har støttet Frp i flere saker enn de har støtte oss. Så det var litt vanskelig klima i kommunestyret den første tiden etter valget. Men jeg synes klimaet er blitt mye bedre de to siste årene, sier ordføreren.

- Hvorfor har ikke dere støttet SV i flere saker?

- Vi har jo følt et ansvar overfor samarbeidspartnerne våre, og vi har jobbet oss fram til enighet i de aller fleste sakene, sier han.

SV er imidlertid uenig i at de brøt noen avtale med Ap.

- Vår oppfatning er at vi ikke hadde en avtale, men at vi hadde en intensjon om en avtale som forutsatte at også Sp ble med i en felles politisk plattform. Dit kom vi ikke, sier Aalberg.

- Blir vanskelig for Ap
Aalberg mener det er ekstra utfordrende for SV i kommuner der de blir omtrent jevnstore med Ap.

- I de situasjoner der SV er på størrelse med Arbeiderpartiet, så opplever jeg at det er en vanskelig situasjon å være i, ikke minst for Ap. Når det gjelder politikken så bør jo Ap og SV klare å finne fram til samarbeidsplattformer, men nettopp på grunn av omtrent lik størrelse virker det som om det er veldig vanskelig, sier han.

- Men hvorfor klarer dere ikke å samarbeide når dere er jevnstore?

- Jeg tror det bunner i en styringskultur i Arbeiderpartiet i relativt tunge Ap-bastioner. Historisk sett må det skje et regimeskifte på et eller annet tidspunkt, og da blir det veldig vanskelig for Ap, tror Aalberg.

- Rikspolitikk slår ikke inn
Heller ikke i Vinje kommune i Telemark, der SV har ordføreren, er det noen tegn til et rødgrønt samarbeid.

- I 2003 var det et sterkt ønske fra flere partier om å gå sammen for å få en annen politisk ledelse, forteller ordfører Arne Vinje til Nettavisen.

SV gikk da sammen med Høyre, Sp og KrF - og tok makten fra Arbeiderpartiet.

- En slik situasjon er veldig typisk i veldig mange kommuner, at de rikspolitiske forholdene ikke slår inn på den samme måten. Det kan være helt andre saker og intensjoner som påvirker politikken lokalt, sier han.

Vinje er godt fornøyd med dagens samarbeid, og sier det ikke er noe som peker i retning av et Ap/SV-samarbeid etter valget.

- Det går ikke bare på politikk, men også på politisk kultur og samarbeidsevne. Det har vært faktorene som har vært avgjørende for hvem vi skal samarbeide med, sier han.

- Et par turbulente perioder
I Namsskogan kommune i Nord-Trøndelag har også SV ordføreren. Der samarbeider de godt med Ap.

- Jeg synes det har fungert ganske bra når vi har hatt ordføreren og Ap har hatt varaordføreren. Det har vært et bra samarbeid, sier ordfører Kari Ystgård, som har vært ordfører i en periode, til Nettavisen.

Men heller ikke i Namsskogan har det alltid vært idyll mellom Ap og SV.

- Vi har hatt et par perioder hvor det har vært litt turbulent, når Ap har hatt ordføreren og vi varaordføreren. Det var veldig mange løftebrudd fra Ap, og jeg følte at samarbeidet ikke var veldig godt, sier hun, og legger muntert til:

- Nå er Ap på hugget igjen, og skal ha tilbake ordføreren.

Fremstiller Ap som aper
Nok et eksempel på et dårlig rødgrønt samarbeidsklima, finner vi i Jevnaker kommune i Oppland.

I sin valgbrosjyre kaller Jevnaker SV Arbeiderpartiet for et totalitært parti, og krydrer brosjyren med bilde av tre aper som verken vil se, høre eller snakke, skriver Ringblad.no.

- Jevnaker er preget av at Ap har hatt flertall i denne perioden. Mange har satt store spørsmål ved denne form for totalitært styre, heter det på baksiden av brosjyren som velgerne får i hånden.

Les saken: SV fremstiller Ap som apekatter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.